zegt het wattage iets over de kracht van een machine?

zegt het wattage (1800 of 2200 Watt) iets over de zuigkracht van een stofzuiger of alleen over de hoeveelheid stroom die hij verbruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ha, die Deva; De hoeveelheid watts bij stofzuigers en andere apparaten zegt ieders over het vermogen. Over het stroomverbruik zegt het alleen iets wanneer je die volledige kracht ook benut; een zwaarder apparaat zal uiteindelijk meer energie per tijdseenheid gebruiken. Maar als de rest van de machine niet efficiënt is geconstrueerd hoeft de zuigkracht dus ook niet per sé hoger te zijn. En als het ding wel goed in elkaar zit kan de zuigkracht zoveel hoger zijn dat je sneller klaar bent met de klus en er dus uiteindelijk minder wordt verbruikt.

Wattage zegt iets over het gedissipeerde vermogen... Watt is vermogen... dus 2200 watt, dan trekt dat apparaat 10 ampère... En het zegt niets over de zuigkracht en of rendement... Dus het is helemaal niet zo dat een meer verbruikende stofzuiger DAAROM beter zuigt...

Het vermogen geeft de zuigkracht van de stofzuiger in Watt aan.

Bronnen:
http://www.kieskeurig.nl/stofzuiger/informatie

Ik zal het even uitleggen, want XiniX zit wel op het goede spoor, maar hij legt het wat wazig uit. Een stofzuiger produceert twee zaken: luchtverplaatsing en warmte. Nee, eigenlijk drie zaken, ook nog lawaai, maar dat vergeten maar even voor het gemak. Als je een stofzuiger koopt van 1000 Watt, dan zuigt dat kreng niet met al die energie. Hij maakt ook nog warmte. Lekker in de winter, maar daar was het je niet om te doen. Als het apparaat een rendement heeft van 70% dan verlies je 30% aan warmte en heb je maar 700 Watt zuigkracht. Zo kun je je voorstellen dat een stofzuiger van 2200 Watt niet persé beter zuigt dan ééntje van 1800 Watt, als de eerste slechter gebouwd is. Helder?

Mijn opa is in 1949 met een stofzuiger fabriek begonnen en deze stofzuigers werden voorzien van een 800 watt motortje. Vandaag de dag werk ik nog steeds met een stofzuiger uit 1969 en deze heeft meer zuigkracht dan menig duur merk met 2000 watt zuigkracht...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100