hoe maak je het best (voorzichtig) een oud muntje schoon? (koper)

er staan op de site wel een paar tips over het schoonmaken van koper, maar dit is wel echt een oud muntje, waar ik dus erg voorzichtig mee wil zijn. op internet zelf staan ook tips, alleen dan wel met middelen die ik helemaal niet in huis heb.
het muntje is al half groen van de koperoxide.
alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Koper maak ik schoon met koper poets het is wel duur maar werkt het best. Je doet het koper poets op een doekje en zo kun je gekontroleert poetsen niet te zacht of te hard en zo gaat alleen het geoxideerde laagje er van af en je kunt nog even op de verpaking kijken hoe het presies werkt Succes er mee

In een glas cola.. is in een mum van tijd het muntje zonder beschadigingen schoon...

Azijn zuur met zout, schijnt te werken. Op de site hieronder staat precies hoe je te werk moet gaan.

Bronnen:
http://www.thuisexperimenteren.nl/science/...

Probeer de methode eerst uit op een goedkoop muntje, voordat u een zeldzaam exemplaar behandelt. Het ergste vuil kan met een nagelborsteltje verwijderd worden. Reiniging in een bad van soda en glycerine Leg de munten in een bad van 10 delen natriumhydroxide/huishoudsoda, 4 delen glycerine en 100 delen gedestilleerd water. Hierdoor verdwijnt de groene aanslag van de koperen munten en worden de oxidekorsten grotendeels opgelost. Is het noodzakelijk de munten nog verder schoon te maken, bedek ze dan met een pasta bestaande uit 8 delen dierlijke lijm of gelatine, 150 delen aluminium- of zinkpoeder, 4 delen glycerine en 10 delen heet gedestilleerd water. Als deze pasta 24 uur op het metaal heeft kunnen inwerken, worden de munten in heet water ondergedompeld. Hierdoor zal de pasta geheel oplossen. Herhaling van deze behandeling zal leiden tot volledige verwijdering van alle corrosielagen, zodat men het blanke metaal overhoudt; vaak is het oppervlak dan wel erg pukkelig en geschonden. Hierna goed spoelen of beter neutraliseren (zie de algemene regels). Behandeling met citroenzuur Laat de munten 30 minuten tot 1 uur, afhankelijk van de hoeveelheid vuil, weken in een bad citroenzuur. Voor koperen munten is dit een vrij agressieve methode: stel ze dus niet te lang bloot aan het zuur. Hierna neutraliseren en drogen. Behandeling met azijn of azijnzuur Dompel de voorwerpen even onder in azijn of azijnzuur water, waaraan eventueel wat keukenzout toegevoegd kan worden. De duur van deze behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid vuil. Na deze behandeling de munten neutraliseren en drogen. Behandeling met ammoniumcarbonaat Vlekken op koperen munten kunt u verwijderen door ze enkele minuten te laten weken in een oplossing van ammoniumcarbonaat in water. Hierna goed borstelen, spoelen en drogen. De munten kunnen eventueel ook met de oplossing ingewreven worden. Na het spoelen moeten ze even opgewreven worden met een zachte linnen doek. Koken in sodawater Vaak kan men het doel van de reiniging eenvoudig bereiken door de munten te laten koken in gedestilleerd water, waar wat huishoudsoda aan toegevoegd is. Behandeling met een zure vloeistof Vlekken op koperen munten kunnen ook verwijderd worden door ze in te wrijven met karnemelk gemengd met keukenzout; alternatieven daarvoor zijn citroensap of zuurkoolsap en tafelbier. Hierna met heet water naspoelen en met een zachte doek opwrijven.

Bronnen:
http://www.geldmuseum.nl/museum/content/ko...

je zou het kunnen proberen met bladglans als je dat in huis hebt. het werkt bijna het zelfde als cola alleen iets minder agressief dan de cola

Bronnen:
eigen ervaring.

ultrasoon reinigen als al het ander niet werkt.

munten waarvan je de waarde niet kent en waarvan je vermoed dat ze weleens bijzonder zouden kunnen zijn,moet je nooit schoon proberen te maken met agressieve middelen.hooguit met een borstel en water het ergste vuil eraf en dan de munt zo goed mogelijk drogen en opbergen.dan zoek je een numismaat en laat daar de munt bekijken.het schoonmaken van munten door ondeskundigen heeft al menig waardevol stuk vernietigd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100