Kan citroenzuur emaille aantasten?

Ik heb per toeval ontdekt dat citroenzuur opgelost in water een uitstekende ontkalker is. Nu zou ik het eigenlijk ook graag in mijn ge-emailleerde weckketel gebruiken maar die heb ik net nieuw en was best prijzig dus daar durf ik zo niet op te gokken.

Weet iemand of citroenzuur ook emaille aan kan tasten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Citroenzuur ontkalkt net zo goed als azijnzuur (verdund), maar ruikt lekkerder. Als het emaille niet beschadigd is zal deze laag waarschijnlijk niet aantasten of een reactie aangaan met het zuur. Maar niet alle emailles zijn zuurbestendig. Wil men de zuurbestendigheid van een emaille controleren, dan kan men dit doen door een druppel citroenzuur - 4% - op te brengen. Na een kwartier afspoelen. Indien het emaille niet zuurbestendig is, is het na deze behandeling mat geworden. Toegevoegd na 22 minuten: NB. De tweede alinea vond ik ergen op het internet, maar je geeft aan dat je pas een weckketel hebt gekocht. Je kunt dan nagaan bij de winkel/leverancier of het zuurbestendig email is. Ik vermoed van wel. Toegevoegd na 24 minuten: NB. Als ik zoek op weckketels zie ik vaak de term "zuurbestendig emaille staan". Dat sterkt mij in mijn mening dat er ook niet zuurbestendig emaille bestaat, maar dat weckketels dit meestel wel hebben.

Echte emaille kan niet door citroenzuur aangetast worden want het is glas. Namelijk een mengsel van kwarts, kaolien, borax en veldspaat in een oven gesmolten op het te emailleren materiaal.

Het emaille zelf zal je er geen kwaad mee doen (= zoals hierboven al gezegd een sooft glas), wel kan door (haar-)scheurtjes wanneer die aanwezig zijn het zuur je onderliggende laag bereiken en eventueel daar schade berokkenen. Ik zou het overigens wel durven hoor, eventueel begin je gewoon met heel erg verdund en laat je hem niet uren in die oplossing staan

Kook materiaal wat geemailleerd is, is zuurbestendig. Zo ook braadsleden,weckketels en ovenplaten waarop gebraden wordt. Echter wanneer het emaille beschadigd of afgesplinterd is, zal roestvorming optreden. Er zijn reparatiesetjes te koop,maar of die ook toe te passen zijn op de binnenkant van de pannen, lijkt mij niet mogelijk. Overigens is emailleren een heel oude methode van bescherming van tegels en andere gebruiks en siermaterialen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100