Moet het bestek met het handvat boven of onder in de vaatwasser?

Elke keer weer een "discussie" met mijn vriend. Hij wil dat ik het met het handvat naar beneden doe, omdat het dan schoner wordt. Maar ik krijg er vieze handen van, en zie het voordeel niet. Wat vinden jullie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mijn vrouw plettert het bestek er altijd ondersteboven in, het liefst in een beweging, waarbij er drie lepels in elkaar blijven staan en deze dus nooit schoon worden. Ik geef er de voorkeur aan het bestek met het handvat naar beneden in het mandje te zetten, behalve de scherpe messen, die zet ik wel met het handvat naar boven, de langere messen leg ik op de bovenroosters. Thee- en koffielepels zet ik wel met het handvat naar boven in het mandje, die zakken er anders door en daar loopt de sproeiarm dan tegenaan.

Hier altijd dezelfde discussie :) Ik blijf het stug met het handvat omhoog er in zetten en hij met het handvat naar beneden. Resultaat: geen verschil te zien! De vaatwassers van tegenwoordig wassen vaak zo goed dat ze zelfs op de moeilijk te bereiken plekjes komen, zoals in het mandje. Eerlijk is eerlijk: als ik het mandje heel erg vol stop, wordt het niet goed schoon, maar dat heeft niets te maken met de handvatten boven of beneden, want dan wordt gewoon niets goed schoon. Hier dus altijd een schone vaat, ongeacht de manier waarop het in de vaatwasser staat.

Natuurlijk heeft je vriend gelijk. Het wordt schoner met het handvat naar beneden. En die vieze handen is toch niet zo'n probleem? Dat beetje yoghurt en pindakaas, was je toch in een mum van tijd van je handen af? Maar misschien is er een betere oplossing. Laat je vriend de spullen in de afwasmachine doen, en dan haal jij het eruit. Hoeft er niet meer gediscussieerd te worden, hoe het in de afwasmachine moet worden gedaan, en jij houdt schone handen. ;-)

Je mag dit helemaal zelf bepalen. Je vriend heeft een beetje gelijk, omdat de vuile kant boven zit het spoelwater er makkelijker bij kan, maar je moet dan de schone messen en vorken met je handen ook weer aanpakken. Het feit dat je er vieze handen van krijgt lijkt me een legitieme reden om het andersom te doen. Bij de miele heb je een losse lade bovenin waar de messen en vorken netjes één voor één worden ingelegd, dus daar speelt het probleem niet mee. Toegevoegd na 4 minuten: Calgonit tip: zorg dat het bestekbakje niet te vol gaat. Dan wordt alles netjes schoon en zet messen met het handvat naar boven, anders grijp je in een mes.

Bronnen:
http://www.calgonit.nl/loading-your-dishwasher.php

Het maakt niet uit hoe het bestek in het bakje staat. Het wordt op beide manieren schoon. Meestal wordt bestek, borden en pannen eerst afgespoeld. Maar als iemand het beter weet dan zou ik die persoon geen haarbreed in de weg leggen om het op een andere manier te doen. Bent u gelijk van de afwas verlost.

Ik zet het bestek met de handvaten naar beneden in de vaatwasser, behalve scherpe messen. Daar kun je je lelijk aan openhalen als je iets er bij wil zetten. Als je niet overbelaadt, wordt alles toch wel schoon denk ik, hoe je het ook neerzet. Ik zou zeggen: wie het klusje doet, bepaalt hoe het gedaan wordt. Ik zeg dan wel eens: je hebt twee opties: zelf doen op mond houden. (in het vriendelijke hoor)

Wij doen in ieder geval de messen met de punt naar beneden. Dit in verband met de veiligheid (kleine kinderen in huis). De rest gaat er met het handvat omlaag in.

Behalve schoon, speelt ook veiligheid een rol! Nadat ik me een aantal maal bezeerd had, bij het uithalen van het bestek (met name vorken) heb ik daar geen problemen meer mee, sinds ik de vorken met het handvat omhoog in de vaatwasser stop, en de messen met het handvat naar beneden. Lepels worden schoner indien je het handvat naar beneden doet. Theelepels daarentegen vallen dan door het mandje heen, dus moeten andersom.

Als het bakje niet te vol is zal het niet veel uitmaken, wat ook blijkt uit het feit dat die kleine lepeltjes waarmee je bijvoorbeeld yoghurt hebt gegeten ook altijd weer schoon worden, terwijl ze toch helemaal verstopt onderon het bakje komen. Persoonlijk zou ik zeker bij scherpe messen het handvat naar boven doen, wel zo veilig bij het weer uitladen. Hebben jullie ook altijd discussie of de wc-rol met het papiertje aan de voorkant of aan de achterkant moet hangen? Is ook zo'n klassieker....

Het nadeel van handvatten naar boven is dat vorken met name, in ander bestek gaat haken. En als je veel soeplepels hebt of opscheplepels passen die niet allemaal in de bakjes. Maar .... als je met de handvatten omlaag zet, dan zit je altijd met het bestek uithalen met je vingers aan het eetgedeelte van de vorken, lepels en het snijgedeelte van de messen. Toch zet ik met ze erin met de handvatten omlaag omdat het dan schoner wordt en ik het makkelijker vindt om in te ruimen. Ik was gewoon mijn handen goed met een ontsmettende zeep alvorens ik ze uit de bakjes haal. Mijn keukenmessen en schilmesjes zet ik altijd met de scherpe punt naar beneden, want ik heb me er al een paar keer aan geprikt.

toen wij eeuwen geleden(ergens in de 70er jaren) onze eerste vaatwasser kregen stond inderdaad in de gebruiksaanwijzing dat je het bestek met handvat naar beneden in het mandje moest zetten. Ik denk dat het nu niet veel meer uitmaakt. Mijn puntige en scherpe keukenmessen leg ik in de bovenkorf onder de bekers en kopjes.

Je vriend heeft gelijk. Het vuilste gedeelte moet boven het mandje uitsteken, zodat het spoelwater er met volle kracht tegenaan kan spuiten.

Ik heb een vaatwasser en daar ligt het bestek in de bovenste bak netjes langs elkaar dus voor mij gaat die vlieger niet op.

Sorry, handvat naar beneden hier :D Als je de techniek beheerst, krijg je er geen vuile handen van. Wel aan te raden om eruit te komen met manlief!

handvat naar beneden want de boven kant is vies dan word deze schoon

Handvat naar beneden..... Als je vorken met de tanden naar beneden zet, kunnen ze een stukje door een gaatje van het rekje zakken. Hier kan de onderste draaiende spoelarm achter blijven haken. Dit gebeurt bij ons (regelmatig) als mijn man de vaatwasser inruimt. Lepels ook met het handvat naar beneden, omdat ze dan meer ruimte hebben om schoongewassen te worden. Echt scherpe messen leg ik altijd plat bovenin om bezeren te voorkomen.

het handvat moet naar beneden, dan kan de bovenste sproeier beter aan je bestek. echt waar, dat is het beste. misschien kunnen jullie je, als deze machine stuk is, een machine met besteklade aanschaffen...;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100