Hoe vervang ik een paneel in een houten paneeldeur?

Ik heb recentelijk een huis gekocht met mooie jaren 30 paneeldeuren. Bij één van de deuren is een paneel kapot en die wil ik graag vervangen. Hoe kan ik een nieuw paneel in een houten paneeldeur plaatsen zonder de deur te beschadigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De panelen zitten waarschijnlijk opgesloten met aan één kant kleine (glas)latjes. Deze zijn met kleine spijkertjes bevestigd en kan je voorzichtig los halen door er een scherpe beitel aan de onderkant onder te steken. Nu kan je het paneel eruit halen en vervangen. Voor het terugplaatsen van de latjes even alle spijkertjes eruit halen zodat je straks met nieuwe, koploze spijkertjes de latjes weer op hun plaats kan tikken. Eventueel eerst de deur in zijn geheel schilderen nu je er overal goed bij kan. suc6

Als er latjes inzitten heb je geluk, want dan is het paneel al eens vervangen. Normaliter zitten de panelen in vaste sponningen, en zul je die weg moeten halen. Dat doe je door het oude paneel ongeveer een centimeter naast de stijlen met een decoupeerzaag te verwijderen. Trek daarna de restanten van het oude paneel met een tang uit de sponning. Nu moet aan de minst in het oog springende kant de sponning verwijderd worden. Daarvoor zijn een beitel en een sponningschaafje de aangewezen gereedschappen (en een dagje de tijd!). Stanley heeft daarvoor een geschikt schaafje met eenmalige beiteltjes. Je hoeft maar drie van de vier facetten weg te halen. Zet er een nieuw paneel in en zet dat vast net driekante latjes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100