Van welk materiaal is de lambrisering in ons jaren '30 huis?

Een aantal jaren geleden hebben wij een jaren '30 huis gekocht. In de gang zit een lambrisering, met daar overheen een verflaag die zijn beste tijd heeft gehad. Ik wil de lambrisering graag in zijn oorspronkelijke staat herstellen of in ieder geval een mooie nieuwe verflaag geven, maar wie kan me vertellen welk materiaal dit is?

Het is een paar millimeter dik en lijkt wel op een soort heel hard stucwerk. In ieder geval steenachtig materiaal en hier een daar zit er ook een scheur in. Ik dacht aan betonemaille, maar ik begrijp dat dat vaak meer structuur heeft. Ik begrijp dat lambrisering ook weleens van asbest is gemaakt, maar het zou me verbazen dat dit bij het bouwkundig onderzoek is gemist. Zie foto's, hopelijk zijn deze duidelijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Aan de foto's kun je weinig zien. Maar het kan best asbest zijn. Als je er met een ijzer boortje een klein gaatje in boord en het boorsel is grijs of gelig is het waarschijnlijk asbest, ook een kenmerk voor asbest is dat het met een ijzer boortje moeilijk gaat, het boortje is heel snel bot. Maar je kan het best gewoon laten zitten en opnieuw schilderen hoor. Ik zou het dan licht schuren zodat je de plaat niet bloot schuurt. Scheuren gewoon dicht plamuren. Asbest is absoluut ongevaarlijk zolang je er maar niet in gaat zagen of slijpen. Alleen het stof van asbest is schadelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100