Hoe moet ik pallethout behandelen zodat ik deze binnenshuis kan gebruiken (ivm beestjes en schimmels)?

Ik wil pallethout gebruiken om een radiotor ombouw te maken. Ik vraag me alleen af of ik het eerst nog moet behandelen of met wat ik het moet impregneren om te voorkomen dat ik beestjes in huis haal.

Weet jij het antwoord?

/2500

je hoeft niets te behandelen, schimmels zijn niet aan de orde, die zitten niet in pallets, of het moeten hele oude zijn. Er zouden beestjes in kunnen zitten, paar dagen in de zon zetten en de meeste zijn er uit. Alles wat van buiten komt zitten wel eens beestjes in, bloemen uit de tuin, kachelhout voor de open haard, wasgoed dat je naar binnen haalt. Zou me daar geen zorgen over maken. je hoeft niets te behandelen, trouwens hout naar binnen brengen waar gif op ziet, is ook niet slim.

Als het nieuwe pallets zijn zou ik er niets aan doen, hebben ze een tijdje buiten gelegen, zou er boktor en houtworm in kunnen zitten, je kunt dit makkelijk controleren door te kijken of er gaatjes in zitten. De boktor maakt gaatjes ter grootte van een flinke spijker, en de houtworm ter grootte van een punaise. Deze beestjes kun je beter niet in huis hebben, de boktor gaat graag in blank hout zitten en de houtworm is dol op o.a. antieke kasten. Zitten er gaatjes in de pallet moet je hem eerst goed laten drogen en zo schoon mogelijk maken, daarna kun je hem eventueel behandelen met Embalit NTK blank. Dit is een kleurloze impregneer die ook in zwembaden gebruikt kan worden aan het eind van het seizoen om aanslag te voorkomen. Natuurlijk is het niet verstandig de pallets na behandeling direct in huis te zetten, maar eerst enkele dagen te laten drogen in de schuur. Eenmaal droog hoef je niet bang te zijn voor giftige gassen o.i.d. Succes.

Ik zou me daar geen zorgen over maken. Boktor zul je niet tegen komen omdat het hout van de pallet simpelwegniet dik genoeg voor ze is. Voor houtworm ook niet want zoveel schade richten die niet aan en als je ze dan onverhoopt toch tegen komt kun je het makkelijk behandelen zodat ze dood gaan. Dat spul kun je gewoon binnenshuis gebruiken en is geurloos, ik gebruik zelf dat altijd bij antieke meubels en meubels die ik maak van oude vloerplanken als ik houtwormen ondekt heb (wel ff navragen dan in de winkel want je hebt ook spul dat wel ruikt). Houtworm herken je makkelijk aan kleine hoopjes zeer fijn zaagsel en verplaatst zich niet naar andere meubels of hout, als ze in de ene plank wel zitten dan wil dat niet zeggen dat ze ook in de andere plank zitten.

Ik zou pallethout niet binnenshuis gebruiken. Het is of geïmpregneerd tegen ongedierte of heeft onderweg uit het verre oosten in een gegaste container gezeten. Ik heb dit ervaren bij het verbranden van de pallets, die ik regelmatig bij zendingen krijg. Mijn chemische neus zegt, dat het luchtje bij het verbranden geen goeds voorspelt!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100