Mag ik in een armatuur voor 3 spaarlampen van 7W de lampen vervangen door led lampen van 12W?

Ik krijg hierover nogal uiteenlopende uitleg. De één zegt : kan absoluut geen kwaad, de ander zegt : de aansluiting kan maar een opbrengst genereren voor 7W voor een spaarlamp dus als je er een led-lamp van 12W gaat insteken ga je kortsluiting of oververhitting krijgen. Het gaat over lampen in het plafond van de keuken dus de warmte blijft "opgesloten" zitten. Wat is er nu eigenlijk van aan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het armatuur ontworpen is voor 3 spaarlampen van 7 Watt dan is het geschikt voor de warmteproductie van die lampen. Van die 21 Watt is ca. 65 % warmte = 13,65 Watt. 3 Led lampen van 12 Watt, samen 36 Watt genereren ca. 50% = 18 Watt aan warmte. Dat is dus procentueel een behoorlijke overbelasting, maar aan de andere kant lijkt 5 Watt nou ook weer niet alarmerend. Punt is nog wel, dat leds (on)behoorlijk aan levensduur zullen inboeten als ze hun werk moeten doen in een omgeving die 10 graden boven hun optimale werktemperatuur ligt. Tegenover deze nadelen heb je wel het voordeel van een grotere lichtopbrengst van je armatuurtje: De spaarlampen benutten 35 % van 21 Watt = 7,35 Watt voor de lichtproductie. De led lampen 50 % van 36 Watt = 18 Watt. Een ruime verdubbeling dus. Als je nou led lampen kunt vinden van een iets lager Wattage (9 à 10 Watt) dan is dat de perfecte oplossing.

Aan je vraag te zien gaat het om 220V lampen. "de aansluiting kan maar een opbrengst genereren voor 7W" dat is dan in ieder geval onzin, de bedrading kan veel meer aan. Oververhitting kan wel een punt zijn, mijn gok is dat dat wel mee valt, hoewel je wel van 3x7=21 naar 3*12=36 Watt gaat. Is het een verlaagd plafond? Daar kunnen ook halogeen spotjes van 35 of 50 Watt in, die produceren veel meer warmte. De enige manier om het zeker te weten is, als er nog een sticker op het armatuur zit, waar het maximale vermogen van de aan te sluiten lampen op staat.

Er bestaat geen armatuur voor 230 Volt waar je geen 12 Watt lampen in kan doen. Dat kan in ieder armatuur.Bij spaar- en ledlampen blijft de warmte hoofdzakelijk in de lichtbron zelf en wordt de fitting nauwelijks warm. Er is daarom nagenoeg geen gevaar voor oververhitting, zoals bij gloeilampen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100