Hoe kan ik een steense buitengevel het best na-isoleren?

Wij hebben een huis gekocht uit 1934 dat gemoderniseerd moet worden. Momenteel zijn we bezig met na isolatie. De buitengevels zijn steens met een bims-/puimsteen voorzetwand van ik schat 7 cm met een spouw van ongeveer 3 cm. Deze willen we slopen om een nieuwe voorzetwand te plaatsen met houten regels, isolatie en aan de binnenzijde eerst multiplex en daarna gipsplaten, mogelijk ook met een spouw. De multiplex (1,8 dik) is verder nodig om de muur wat stevigheid te geven zodat we er ook nog iets kunnen ophangen.

Ik vraag me echter af of het verstandig is om de bimsmuren te slopen. Ik lees wisselende verhalen over het isolerend vermogen van bims-/puimsteen. Is het wel nodig de bimsmuren te slopen? Of zouden deze qua isolerend vermogen ook voldoen? Het gaat om een behoorlijke klus om te slopen en weer op te bouwen, dus als het niet nodig is doen we het liever niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Puimsteen heeft door zijn structuur reeds een zeer goede isolatiewaarde. Zowel geluid als warmte. Je zou kunnen overwegen om de ventilatie van de spouw in de wintermaanden te reguleren waardoor afkoeling van je puimvoorzetwand kan worden gereduceerd. De kosten voor sloop en herbouw zou ik voor een efficiente energievoorziening toepassen.

wat volgens mij de makkelijkste en goedkoopste oplossing is dat je tegen de al bestande puimsteen muur gipsplaten schroeft op regels en dan tussen de regels isolatie als je het niet erg vind dat je dan 3 a 4 cm kwijt raakt

isoleren doe je aan de buitenkant, hoe onaardig dat ook is. Breng regels aan, met daartussen mineraalwol (platen), daarover een dampdoorlatende folie en dan een weerbestendige buitenlaag. Dat kan zijn: potdekselen van lariksdelen of aquapanel met een stuclaag, of iets anders. Binnen isolatie levert een slecht binnen klimaat en voortdurend terugkomende koudebruggen. Ik heb dit bij mijn huis uit 1930 met schade en schande moeten ervaren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100