Is - extern - dubbelwandig rookkanaal bij kachel écht nodig?

Geen rookkanaal in huis. Eenvoudigste is om gat in dunne buitengevel te boren en dan verbindingspijp van hout/-kolenkachel (Begane grond) direct naar buiten geleiden en dan 5, 6 meter de hoogte in. Maar die pijp, buis, buiten: Moet die perse dubbelwandig zijn? Waarom eigenlijk? Volstaat een simpele en aanzienlijk goedkopere enkelwandige pijp niet? Graag jullie ervaringen en kennis.

Toegevoegd na 2 dagen:
....Nog een extra vraagje: Is het een probleem wanneer de diameter van de pijp groter is dan de diameter van de verbindingspijp uit de kachel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dit is wel zeker nodig. De buitenmuur (of spouwmuur) bevat in de meeste gevallen isolatiemateriaal, en mocht je nu een enkelwandige pijp door die muur naar buiten leiden, dan loop je meer kans op brand, omdat de isolatie dan verschroeit. Ten tweede heeft het voor jouzelf ook nadelen om een enkelwandige pijp te gebruiken, omdat je dan heel veel warmte verliest bij het stoken, zeker bij het stuk wat langs je huis de hoogte in gaat. Dus voor het rendement en de veiligheid; dan toch maar iets meer uitgeven, maar later minder geld kwijt zijn aan hout (en eventuele brandschade :) )

Eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig.....je moet een dubbelwandige buis nemen om condensvorming te vermijden...warme rook heeft de neiging sterk te condenseren tegen enkelwandige buis.Daarom is het ook inox:glad en roest niet...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100