Op welk soort plaat kan je het best tegels leggen (zodat ze vast blijven liggen)?

Ik wil een valse wand maken en dan betegelen. Met hout heb ik al zeer slechte ervaringen. Wat is beter dan hout? Het moet wel iets vochtbestendigs zijn....

Toegevoegd na 1 minuut:
ik wil GEEN gipsplaten...en het gaat over zowel vloer (valse vloer) als wand

Toegevoegd na 1 dag:
Ik had mozaiek gelegd op een beukenhouten werkblad van Ikea. maar het werkblad trok krom en de steentjes kwamen los.
daarom wil ik nu kiezen voor iets anders bv. OSB, Multiplex, MDF.... Ik weet wel dat dat ook van hout gemaakt wordt maar het "werkt" misschien toch wel minder dan "echte" houten panelen. Plus moet het voor de vloer ook dragend zijn (het wordt een zwevende vloer...)
Gips wil ik niet omdat je daar achteraf moeilijk iets aan kan bevestigen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Wand van houten regelwerk, vochtbestendige gips- en of isolatieplaten er op, tegelen maar. Toegevoegd na 1 dag: Als je een werkblad wil maken kun je ook kiezen voor een dikke (5cm.) spaanplaat met daarop een gipsplaat, deze zijn ook kant en klaar te kopen en worden vaak gebruikt als systeem tussenwand. Deze heb ik zelf ook gebruikt als dunne tussenwand in een badkamer en de tegels hangen er al jaren aan zonder scheuren. Deze platen trekken niet krom en, door de spaanplaat kern, kun je er makkelijk dingen op bevestigen, als je iets monteert boor dan voor met een kleine(ere) boor een gaatje waar je een beetje kit inspuit om vocht te weren. Zorg bij een betegelde werkblad in ieder geval voor voldoende ondersteuning om doorhanging te voorkomen i.v.m. met gewicht. 90% van de keukenbladen worden gemaakt van (dunner) spaanplaat met een toplaag en gaan ook jaren mee.

alle wanden die ik zet zijn opgebouwd als volgt: houten balken 45mm x 69mm + osb3 (volledig verlijmen van naden en balk met constructielijm) + gipsplaat watervast of isolatieplaat met mortellaag (vanaf 1 tot 10 cm te verkijgen). Hier kan je rechtstreeks op tegelen. Voor de vloer is de isolatieplaat met mortellaag de beste oplossing, wel de randen afkitten voor het tegelwerk met Polymax of Tec7 transparant, geen silicone want die lost na een tijd op als deze langdurige waterbelasting krijgt zoals in de naden van een douche bijvoorbeeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100