Kun je een PVC buis gebruiken om geluidsoverlast tegen te gaan bij het ventileren van je slaapkamer?

Ik wil actieve ventilatie in mijn gevel plaatsen. Daarbij maak ik een ventilator, voorzien van een rooster, in de buitengevel en een gat richting de binnenwand. Als ik gewoon een rechtstreekse verbinding maak komt er ook veel geluid mee. Kan ik het gat van de buitengevel bijvoorbeeld 2 meter lager zetten dan het gat in de binnenwand en de gaten met elkaar verbinden via een PVC buis? Helpt dat? Iemand zei dat de PVC misschien juist geluid gaat versterken.

Toegevoegd na 59 minuten:
De muur is nu compleet open. Ik kan overal bij en heb geen beperkingen in waar de buis heen loopt etc. Ik wil twee ventilators maken, twee buizen van een meter vertikaal door de gevel laten lopen en op beize buizen 2 bochtjes, één naar binnen en één naar buiten. Ik heb alle materialen al.

Toegevoegd na 1 uur:
Het geluid van de ventilators en de stromende lucht is geen probleem, zelfs wenselijk. Het gaat om het geluid van buiten, met name het kind van de buren die op zondag ochtend graag krijst in de tuin. Mijn gevel is zeer goed geisoleert en ik heb bijna geen geluid van buiten, dat wil ik dus niet kwijtraken!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het probleem is dat de buis zelf ook een resonantiefrequentie heeft en dat kan ook geluidsoverlast veroorzaken. Er zijn dempers in de handel die je in je buis kunt zetten, die voorkomen hinderlijke geluiden.

Bronnen:
http://www.akoestiekwinkel.nl/ventilatie.html

Het geluid zal niet versterkt worden door de buizen, zeker niet als je een beweegbare koppeling gebruikt tussen de ventilator en de buis (rubber mof). Er is wel een ander groot gevaar, door de langsstromende lucht kan er statische elektriciteit worden opgewekt met de kans op vonk vorming en brand, de buis dient dan ook geaard te worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100