Moet de gasmeter helemaal stil staan als er geen gasverbruik is?

Ik heb in mijn huis een gaslek opgelost. (Lekkende las op een knie onder een gaskraan.) Alles gesopt en volgens de wet van bartjens moet het nu helemaal goed zijn. Daarna alle gaskachels, geiser en fornuis afgesloten, een kwartier gewacht en nu blijkt dat de gasmeter toch nog iets blijft lopen. In totaal ongeveer een liter gas per uur. Is dit normaal of hoort een gasmeter echt helemaal stil te staan? Ik ruik verder nergens gas, ik rook dus wel gas toen dat gaslek er zat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. Het kan ook dat een van de gaskranen van de kachels of geiser niet helemaal afsluiten. Het gas verdwijnt dan mogelijk de schoorsteen in. Dit is lastig te ontdekken. Als het goed is is de installatie zo aangelegd dat er zich geen gas kan ophopen in een afgesloten ruimte. Er horen geen koppelingen in kruipruimtes en muren te zitten, dit is in de praktijk vaak anders. Als je alle leidingen en koppelingen kan volgen dan kan je die zelf nog afgaan met een spuitbus gaslekzoeker. Eventueel kan een een digitale zoeker huren

Bronnen:
http://boels.nl/huren/geotechniek-veilighe...

De gasmeter moet absoluut stil staan bij geen gebruik gas, het is namelijk een flow-meter, welke alleen draait als er gas langs stroomt. Ivm het gevaar zou ik er een expert bijhalen, deze hebben vaak een gasmeter bij zich, hiermee kunnen ze minimale lekkages opsporen welke met het menselijk neus niet waarneembaar zijn. Snel tot actie overgaan! Succes. Toegevoegd na 2 minuten: Draai de hoofdkraan maar eens dicht, je zal zien dat de meter nu wel stil staat.

Zonder verbruik moet elke meter rigoureus stilstaan, zowel gas, elektriciteit als water. Het afsoppen van een las zegt enkel dat die las dicht is en niets over lekken in de volledige installatie. U zit ongetwijfeld ergens met een lek en zou daar maar DRINGEND werk van maken. Zelfs één liter per uur kan zich ergens ophopen en bij de minste ontsteking een ontploffing veroorzaken.

Daar moet je inderdaad een loodgieters of gasbedrijf bij laten komen.Die hebben daarvoor een speciale pomp met een meter waarbij ze de gasmeter loskoppelen en dan de installatie onder druk zetten.Na een minuut of 15 mag die meter op die pomp niet terug gelopen zijn.Zoja dan zijn de gasleidingen lek doorgeroest of ergens in een muur doorgerot.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100