Hoe sluit ik 4 gloeilampen aan op een schakelaar?

4 fittingen met gloeilampen zou ik graag op een draad uit het plafond willen aansluiten die gekoppeld is aan een schakelaar 1 . De gloeilampen/spaarlampen zijn 7 watt per stuk. Hieronder heb ik een schema gemaakt, ik zou graag willen weten of het zo mogelijk is. Of dit op een andere manier veiliger is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

U heeft dat perfect getekend, op die manier liggen alle 4 de lampen parallel en krijgen dus elk 230 Volt. U kan natuurlijk ook vanaf elke lamphouder een draad naar de kroonsteen brengen en alle blauwe samenleggen aan één kant en alle zwarte aan de andere kant. Dan heeft u wel een kroonsteen van 6 mm² nodig. Toegevoegd na 7 uur: Ik heb een schemaatje gemaakt om het u een beetje duidelijker te maken,.

Theoretisch is je schema goed. Ik zou geen installatiedraad gebruiken (VD 2,5 mm2) omdat je twee van deze dikke koperdraden meestal niet bij elkaar kunt proppen in de fitting onder het zelfde schroefje. Pas goed op dat deze spaghetti van draden geen kortsluiting kan geven. Je oplossing verdient geen schoonheidsprijs en kan bij niet zorgvuldig aansluiten brandgevaarlijk zijn. Ik weet ook niet hoeveel ruimte tussen de lampen zit en hoe de fitting er uit ziet.

Als de gebruiker bij de lamp kan en er ook sprake is van metaal, dan is een laagspanning oplossing misschien een alternatief? Je kunt dan een 12v trafo van 50w met 4 halogeen lampjes gebruiken. De trafo kan ws wel in het kapje worden verwerkt zodat deze niet zichtbaar is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100