Moet je voor alles dat je wilt ophangen aan een muur echt altijd een plug gebruiken?

Hoe weet je dan welke plug, welke grootte, etc.

Toegevoegd na 10 minuten:
De muur is van steen of gips of weet ik veel, iets hards :)

Wat ik nu wil ophangen is een afzuigkap. Op zich qua gewicht niet zo heel zwaar, maar dat kan niet af met alleen een spijker.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, er zijn verschillende methodes om iets op te hangen: Schroeven spijkeren lijmen lassen magnetisch Afhankelijk van de ondergrond gebruik en wensen gebruik je een methode. bij schroeven in een stenen muur gebruik je altijd een plug omdat de schroef alleen niet blijft zitten in de gipslaag. Bij beton komt de schroef er niet doorheen en moet een gang worden geboord. De plastic plug krijgt zoveel wrijving dat de schroef muurvast zit. Afhankelijk van de muur heb je ook verschillende soorten pluggen. De bouwmarkt kan je daar meer informatie over geven. Een goed merk pluggen is Fisher. Zij geven op de website ook meer informatie. Toegevoegd na 3 minuten: Ik heb bij de bouwmarkt een setje Fisher pluggen gekocht (verschillende soorten in een oranje doosje met schroeven). Ik vind de Fischer pluggen altijd beter dan de goedkopere versies, maar die voldoen ook. Zeker in een gewone muur. Toegevoegd na 6 minuten: NB. Zie de folder in de link!) Toegevoegd na 18 minuten: Voor een afzuigkap in een stenen muur gebruik je gewone nylon pluggen van 6 (hele lichte kap) tot 8 mm (bij een zwaardere metalen kap). Ik zou minimaal 50 mm schroeven gebruiken bij 8 mm pluggen. Ik koop zelf altijd een tube(of poeder) met muurvuller. Na het boren muurvuller erin, dan de plug, dan schroeven. vaster kan niet en als je wat lelijk boort is dat meteen herstelt ;o)

Bronnen:
http://www.karwei.nl/advies-en-inspiratie/...

Ja dat heb je altijd nodig. Hoe groot de plug moet zijn hangt af van hoe groot de boor is 5 of 6,7, of 8 mm of meer. Hangt weer af van hoe zwaar het voorwerp is dat je wilt ophangen. Toegevoegd na 1 uur: Nee voor een afzuigkap heb je minimaal twee ophang punten nodig. Dus twee keer boren en pluggen er in.

Ja, dat is wel het handigst. Om zomaar een spijker in de muur te slaan en er iets aan hangen, dan zal de spijker na verloop van tijd los gaan zitten. En vooral als het voorwerp aan de zware kant is.

zeker niet, kleine schilderijtjes en fotolijsjes kunnen ook aan een klein spijkertje worden op gehangen. dit gaat echter alleen bij een gemetselde muur, dus niet bij een gipse muur. bij gips heb je speciale pluggen

Ja in steen of gips zeker, de plug moet het formaat van het boortje hebben. let bij gipswanden ook op of er geen ruimte achter de gipswand zit, dit voel je bij het boren, dan heb je een zgn holle wand plug nodig. Ik zou maar hulp vragen bij het ophangen van een afzuigkap. Toegevoegd na 2 uur: Bij een afzuigkap ophangen komt meer kijken, het aansluiten en waterpas hangen bijvoorbeeld, vandaar hulp vragen.

Vroeger werden er ook z.g. duimen gebruikt, een soort van grove spijker met een haak die in de bakstenen muur geslagen werd. Omdat beton veel harder is heeft men de plug uitgevonden, waarvoor je eerst een gat moet boren. Tegenwoordig gebruikt men ook in baksteen pluggen omdat het gewoonweg een stevigere oplossing is. Voor wanden van gipsplaat bestaan speciale pluggen met een gedeelte dat zich in de holle ruimte achter de gipsplaat uitvouwt zodat je hem er niet met de schroef weer uittrekt. Voor zeer degelijke bevestiging van zware voorwerpen heb je ook nog keilbouten of chemische ankers. Voor het ophangen van lichte voorwerpen kan je ook nog aan lijmen denken, met montagekit kan je prima een houten paneeltje bevestigen. Tegels "hangen" ook met lijm aan de muur. Voor een poster heb je aan dubbelzijdig tape voldoende. Dus: behalve het gebruik van pluggen kan je spijkeren of lijmen. Wélke plug je moet kiezen hangt af van de muur en het gewicht van het object dat je hangen wilt, in de hobbywinkel zal men je kunnen vertellen welke plug voor jou geschikt is, of je zoekt het op in een klusgids. Toegevoegd na 2 minuten: De duimen van de eerste zin zijn eigenlijk stalen spijkers, gewone spijkers zou je op een stenen muur krom slaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100