Als je gaat behangen; is het beter om de muur in te smeren, of het papier ? (Met normaal papier)

Toegevoegd na 10 minuten:
Wat maakt het dan uitt; het grondpapier moet toch ook inweken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met normaal papier is het beter om het op het papier te smeren en even in te laten weken. Als je dan de muur insmeert, trekt het behang niet mooi glad en houd je bobbels. Maar sinds wij een keer behang hebben gebruikt dat je op de ingesmeerde muur moest plakken, zijn we helemaal om. Dat behangt veeeeeeel lekkerder! Een typisch geval van "het kost een paas centen, maar dan heb je ook wat."

Met gewoon behang moet je het behang insmeren en een paar minuten laten intrekken. Pas dan op de muur plakken. Er zijn bepaalde soorten behang waarbij je de muur insmeert i.p.v. het behang.

Er bestaan inmiddels wel technieken om het op de muur te smeren Roll-on van Perfax. Echter zou ik dit niet zondermeer met elk behang doen. Verstandig eerst advies in te winnen bij de behangverkoper.

Bronnen:
http://www.perfax.nl/new/index.php

Lijm op het behang, in laten trekken, paar minuten, omdat het behang nog uitzet...

Bij behang met een papieren rug smeer je (bijna) altijd het behang in. De lijmdikte stem je af op de kwaliteit / dikte van het behang en de lijm meng je zoals op de verpakking aangegeven. Vervolgens sla de met lijm ingesmeerde banen behang dubbel / dicht en houd je de voorgeschreven inweektijd aan. De inweektijd is nodig om het behang voldoende te laten uitzetten (niet te veel, niet te weinig), zodat het behang bij/na droging op de muur mooi strak trekt. Een te lange inweektijd kan open naden tussen de banen onderling geven, een te korte inweektijd boomschorsachtige blazen, die niet meer wegtrekken. (niet te verwarren met luchtblazen die zich tijdens de droging in het behang aftekenen tengevolge van luchtinsluiting in de muur) Het verschil tussen behang dat wel of niet ingesmeerd moet worden zit puur in de rek en de krimp van de verschillende behangsoorten en de samenstelling van de rug van het behang. De muren een dag van te voren voorlijmen met verdunde behangerslijm kan nooit kwaad en is altijd gunstig om de zuiging van de ondergrond / muur op te heffen, zodat het behangen uiteindelijk makkelijker verloopt.

Bronnen:
http://www.behangen-schilderen.nl/index.ph...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100