Kusvraag Hoe kom je erachter waar de lek in het systeem van de ketel zit?

Er is waarschijnlijk ergens een lek, want de ketel "loopt leeg"
Om de week moet er water bij. Om en onder de ketel zelf is het kurkdroog. Ook bij alle radiatoren in huis en hun leidingen is het droog. Nergens in huis een natte plek op plafon of muur te vinden. Wel een beetje water in de kruipruimte. Hoe kunnen we de lek vinden?
De ketel hangt trouwens op zolder, mss is dat van belang te melden?

Toegevoegd na 59 seconden:
KUSVRAAG??? oohh stom stom, klusvraag natuurlijk

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eerst het expansievat controleren op zijn goede werking door er met je ring op te tikken (zoals al eerder vermeld)en dan moet de kant aan de zijde waar het ventiel zit duidelijk hol klinken ten op zichte van de andere kant. dan moet je weten of er daadwerkelijk leidingen door de kruipruimte lopen, zo ja, de kruipruimte in of de leidingen bij de ketel vandaan afpersen is er dan geen lek dan kan je gelijk de warmtewisselaar afpersen om die op lekkage te controleren. Pas goed op leidingen die door de muur lopen die kunnen verrekt zachtjes lekken en je zoekt je dan het lazarus. Veel succes.

Het kan zijn dat er een minuscuul klein gaatje zit ergens in het systeem, en dat daardoor water in een hele dunne straal het systeem uit spuit. Er kan dan een plas water ontstaan op een geheel andere plek, soms meters verder. De hoeveelheid water in de kruipruimte kan daar ook vandaan komen, als het water bijvoorbeeld ergens langs naar beneden kan lopen (bijvoorbeeld langs of door een elektriciteitsleiding kan het zo naar beneden lopen tot in de meterkast en daarvandaan verder naar beneden). Exact dit heb ik ooit meegemaakt dat er vanuit de verwarming water in een dun straaltje precies in een open einde van een elektriciteitsbuis spoot.

had ik ook, bij mij was het expansievat kapot

Het is om aan te raden je expansievat te controleren. Als je er met je ring op tikt en het klinkt massief dan moet die vervangen worden.

Warmtewisselaar kan kapot zijn! Water verlaat dan als stoom de schoorsteen. Water in de kruipruimte hoeft hier niets mee te maken hebben! (ervaring)

Bronnen:
www.bouwbedrijf-Elst.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100