Hoe kleden op een begrafenis?

Ik ben van plan een zwart shirtje, zwarte blazer en een grijze broek en zwarte ballerina's aan te doen, kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Klinkt heel erg netjes hoor. Geen toevoegingen! Ik voeg nog even wat informatie voor je toe uit mijn (moderne!) etiquette-boekje (ja die heb ik ....). Ik ga het gewoon voor je citeren hoor: 'Het dragen van passende, stemmige kleding bij een begrafenis blijft gewenst, zeker door de naasten. Bedank dat de overledene op deze dag de hoofdpersoon is. Juist omdat de dode voor de allerlaatste keer 'optreedt', cijferen de anderen zich als het ware weg door zich ingetogen en stemmig zonder enige opsmuk te kleden. Heren dus in donker pak (soms nog jacquet), wit overhemd en zwarte of donkere das; dames in zwart of of met donker mantelpak, eventueel met zwarte hoed. hebt u zulke kleren niet, zog dan voor gedekte kleuren. In elk geval geen blote armen en/of schouders, noch minirok, ook al is het een warme zomerse dag. Geen felle lippenstift, niet te zwaar opgemaakt, geen kleurige gelakte nagels, niet behangen met sieraden. U trekt daarmee de aandacht naar uzelf toe, terwijl deze naar de dode moet gaan. ' Dit is het citaat, maar misschien is er zelf al aangegeven welke kleding gewenst is? Ik heb een begrafenis gehad van de beste vriendin van mijn moeder. Zij wilde dat iedereen er vrolijk uitzag en er werden zelf cupcakes uitgedeeld en wijn gedronken. Toegevoegd na 34 seconden: bedank = bedenk

Bronnen:
Hoe hoort het eigenlijk - Reinildis van Ditzhuyzen

Ja, dat kan prima. Over het algemeen is alles prima, zolang het een beetje netjes is. Ik zou niet in uitbundige bloemen gaan, tenzij daar specifiek om gevraagd wordt. Maar ik heb ook al wel mensen gezien met een oude spijkerbroek en een simpel T-shirt, en ergens is dat ook heel mooi, om gewoon als jezelf te gaan.

dat kan prima, zolang het de wens van de overledene niet was, dat iedereen in het wit moet komen.

Ja zeker kan dat. Donkere kleding is heel passend bij een crematie of begrafenis. En de combinatie die jij beschrijft is ook passend voor de gelegenheid. Dus als jij zo verschijnt op die begrafenis zal niemand je daar raar aankijken.

Natuurlijk dat is prima; Je hoeft er alleszins niks nieuws voor te kopen. Gewoon sobere kleren in een donkere tint is goed. Als je emotioneel betrokken bent bij diegene die begraven wordt, trek dan zeker kleren aan waar je je goed in voelt zodat je op je gemak voelt indien je verdrietig bent.

Een begrafenis is eigenlijk voor de mensen een trieste/zwarte dag. Zwarte kleding is dan wel in veel opzichten passend maar ik ben blij dat jij voor een grijze broek kiest anders wordt het wel erg zwart. Klinkt prima.

Ja dat kan zeker. Je moet er op een begrafenis niet opgeprikt bijlopen, omdat "dat nou eenmaal zo hoort". Belangrijker is de emotionele band die je had met de overledene en afscheid nemen moet niet gehinderd worden door zaken (in dit geval kleding), waarin of waarbij je je niet jezelf voelt. Het mag natuurlijk best een beetje "stemmig", dus wat somber zijn, maar wel passend bij jou. Mijn opa was zelf wars van uiterlijk vertoon en "het hoort zo's" en liep bij allerlei officiele gelegenheden in zijn eigen vertrouwde "kloffie". Dat was hij en niemand anders. Hij zou het echt niet op prijs gesteld hebben als ik er op zijn begrafenis als een etalagepop bij gelopen zou hebben.

Lijkt me keurig. Naar een begrafenis hoef je al heel lang niet meer in lang zwart, maar je kleedt je in de regel wel een beetje gepast -tenzij er om specifieke kleding of een specifieke kleur wordt gevraagd. In een spijkerbroek, een t-shirt met print of tekst en badslippers zou je op een begrafenis natuurlijk wel heel ongepast en respectloos voor de dag komen, maar nette, schone kleding in gedekte of niet al te uitbundige kleuren is prima.

Klinkt goed wat je van plan bent om aan te trekken. Ik zou ook zoiets dragen. Het zit comfortabel en je valt niet uit de toon. In principe dragen veel mensen donkere kleuren (zwart) om naar een begravenis te gaan. Het ligt wel een beetje aan hoe jij de overledende wil eren. Als jij bijvoorbeeld met diegene een hechte band had en jullie droegen of hadden samen iets met de kleur rood dan draag je voor jullie gedachten en herinneringen rood. Het kan zijn dat andere mensen er raar van op kijken maar als dat jouw manier van verwerken is dan is het goed! Je kan de begravenis maar 1x doen dus je moet er vooral voor zorgen dat jij er goede herinneringen aan over houd! Zorg er wel voor dat je niet de mensen voor het hoofd stoot die het dichts bij de overledende stonden. Check bij hen of het goed is als je iets roods aantrekt om te eren. Heel veel sterkte!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100