100 personen, kans 0.1, 10 afwijking --> kans op correct onderzoek?

stel je hebt test 100 personen, de kans op een afwijking = 0.1 en het aantal keren dat je de afwijking constateerd is 10. Met hoeveel procent zekerheid kan ik nu zeggen dat mijn onderzoeksmethode correct is geweest?

Toegevoegd na 27 minuten:
Ter verduidelijking, met een correct onderzoek bedoel ik dat ik alle afwijkingen constateer. Mocht hier geen antwoord op te geven zijn. Dan kan een correct onderzoek ook gedefinieerd worden als een onderzoek waarbij ik niet 10% boven of onder het correcte aantal afwijkingen zit.

Toegevoegd na 56 minuten:
Ik verwacht zelf dat eerst de kansverdeling moet worden bepaald. Zo kan er gezegt worden dat er bijvoorbeeld 95% zekerheid is dat het aantal afwijkingen in de sampel zich bevind tussen a en b. Daarna moet denk ik worden bekeken wat bij een bepaalde kans op false positives en false negatives de kans is op een correct onderzoek. Dus het antwoord zal iets in de trand zijn van: met 95% zekerheid valt te zeggen dat er 80% kans is op een onderzoek met hoogstens 0.1 kans op false positives en 0.01 kans op false negatives.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daarover is niets, maar dan ook helemaal niets te zeggen. Stel dat van die 100 personen inderdaad precies 10 een aandoening hebben. En je hebt een nieuwe onderzoeksmethode ontwikkeld waarbij in de praktijk. 1) 100% van de positieven NIET worden gedetecteerd 2) 11,11% van de negatieven foutief als positief wordt aangemerkt. Dan is het een onderzoeksmethode van niets, elke positieve diagnose is fout, maar toch komt er naar verwachting een juiste voorspelling uit voor het aantal positieven uit.

Volgens mij is de kans dat je dan tien keer de afwijking constateert te berekenen met: 90 * (999/1000) * 10 * (1/1000). Het resultaat kan je dan in een binomiale tabel opzoeken staat mij bij. Maar statistiek is voor mij wel even geleden...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100