Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is nou precies een gebroken exponent?

Ik dacht altijd een breuk, maar als je de opgave; 3,5 a^2/7, hebt dan moet je negatieve en/of gebroken exponenten eruit halen, maar in het antwoord staan ook breuken dus kan iemand duidelijk uitleggen (met voorbeeld?) wat een gebroken exponent is?
Dankje alvast!
X

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Wiskunde
17.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Gewoon als de exponent geen geheel getal is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
In een uitdrukking als a^b heet a het grondtal en b de exponent. Wanneer de exponent niet heeltallig is spreken we van een gebroken exponent en als de exponent kleiner is dan 0 spreken we van een negatieve exponent. Wanneer je gevraagd wordt de gebroken exponent uit 3,5 a^2/7 te verwijderen dan wordt er waarschijnlijk bedoeld dat je de uitdrukking omschrijft naar een uitdrukking waarin geen gebroken exponenten (zoals 2/7) voorkomen.
Merk op dat a^(2/7) = a^2 * a^(1/7) = a^2 * 7de-machtwortel(a). Je zou hier al kunnen spreken van het verwijderen van de gebroken exponent, maar eigenlijk hebben we niets gedaan, want n-de-machtwortel (a) = a^(1/n). Voor concrete waarden van a kun je dit echter verder uitwerken. Als a bijvoorbeeld 128 is, dan geldt 7de-machtwortel(a) = 2, want 2^7 = 128. En dus wordt 3,5*a^2/7 = 7/2 * 16384 * 2 = 114688.
Voor meer informatie over dit onderwerp (met voorbeeldvragen) kun je een kijkje nemen op onderstaande website.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding