Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik heb een bol (straal a) en zijn dichtheid is evenredig met de afstand tot een vlak door het middelpunt. Wat is dan de dichtheid van de bol?

Ik heb een bol (straal a) en zijn dichtheid is evenredig met de afstand tot een vlak door het middelpunt. Wat is dan de dichtheid van de bol? Ik heb dit nodig om de massa van de bol te bepalen. Want de drievoudige integraal van de dichtheid in een punt moet de massa opleveren.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Wiskunde
981

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Je vraag bevat te weinig informatie voor een eenduidig antwoord, maar dit hier volgt een algemene oplossing. Je zegt dat de dichtheid p evenredig is met de afstand tot een vlak V (z=0, zonder verlies van generaliteit) door het middelpunt (0,0,0) van de bol met straal a. Stel dat deze evenredigheid wordt beschreven door p(z) met p(-z)=p(z). Nu is de massa van de bol eenvoudigweg 2 maal de integraal van 0 tot a van pi*(a^2-z^2)*p(z) dz. Immers, de infinitesimale massa van de schijf met dikte dz op hoogte z wordt gegeven door p(z) maal het volume (pi*r^2*h met r=sqrt(a^2-z^2) de straal en h=dz de hoogte van de schijf). De waarde van de integraal is in sterke mate afhankelijk van p(z) en het probleem kan met de verstrekte informatie dan ook niet verder vereenvoudigd worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Volgens mij, als ik het zo lees, kom je hier inderdaad een heel eind mee.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding