Hoe groot is de kans, van 50% tegen 150% ?

Ik heb een koppel agaporniden fischeri's.
Nu heb ik ineens een blauw kuiken gekregen.
Dat betekent dus dat bijde ouders een split voor blauw hebben.
Dan komen er deze kleur kuikens uit in %


% from all 1.0 mannen

25.0% 1.0 green
50.0% 1.0 green /blue
25.0% 1.0 blue

% from all 0.1 popjes
25.0% 0.1 green
50.0% 0.1 green /blue
25.0%0.1 blue

/ betekent split voor blauw, dus dat is niet visueel, de vogel draagt de kleur in de genen, en vererft het weer door aan zijn/haar jongen.

Ik heb nu in totaal 8 kuikens gehad, waarvan nu de laatste 4, 1 blauwe bij zit, de rest was en is allemaal groen.

En als je dan nagaat dat je 25% groen krijgt, en 50% groen split blauw, van bijde geslachten, is dat eigenlijk 150% tegen 50 % van bijde geslachten dat er blauw uit kan komen.

Dus 50% tegen 150% kan het dan ongeveer kloppen dat er bij het 8ste kuiken een blauwe uit komt.
Of had er eigenlijk al eerder een blauwe uit moeten komen volgens de som dan he, wat de natuur doet weet je toch niet, maar het maakt me wel nieuwschierig.
Leuke som he ;-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zegt eigenlijk: Blauw is een recessieve eigenschap, en groen de dominante. DUs als we het gen kleur de letter K geven dan weten we: Jouw mannetje en jouw vrouwtje hebben beiden een dominant (K) als een recessief (k) gen. Anders kunnen ze niet een blauw jong krijgen. Dus beiden genotype Kk Om een blauw jong te krijgen, moeten beide ouders het recessieve gen doorgeven. De kans dat een van de ouders recessief doorgeeft is 50%. Dat moet twee keer gebeuren: 50% * 50% = 25%. Een op de 4 jongen zou een blauwe moeten zijn.

Al het inderdaad op 1 allel zit dan is het zo simpel als jelle omschrijft en is de kans 1 op 4. Dan is 1 op 8 zeker geen grote afwijking. 12,5% ipv 25% is een grote afwijking maar je steekproef is zo klein dat de kans op deze afwijking nog steeds redelijk groot is (zie de reacties op het vorig antwoord). Ik vraag me af of het zo simpel is. Met de vele kleuren varianten die er zijn vraag ik me af of er maar 1 gen mee gemoeid is. Zie de bron voor een overzicht van verschillende genotypen. bij genetig en mutaties staan hele uitgebreide uitleg en overzichten. Dan zou best wel eens kunnen dat gegeven de genotype van de ouders de kans misschien wel veel groter of kleiner is dan 1 op 4. Maar daarvoor zal je dieper in de genetica van de agaporniden moeten duiken.

Bronnen:
http://www.agapornis.be/nl.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100