Welke formule moet ik gebruiken om een gemiddelde uit te rekenen waarbij ook de aantallen meetellen?

Voorbeeld:
Er zijn 100 verschillende modellen miniatuur auto's, gemaakt door hobbyisten.
Deze modellen krijgen een cijfer van de bezoekers van een beurs. Niet elk model krijgt echter even veel cijfers omdat niet iedereen alle autootjes beoordeeld.
Nu krijg je dus een lijst met:
Auto a heeft 8 beoordelingen van gemiddeld een 8,9
Auto b heeft 1 beoordelingen van gemiddeld een 2
Auto c heeft 1 beoordelingen van gemiddeld een 10
Auto d heeft 20 beoordelingen van gemiddeld een 5
Auto e heeft 11 beoordelingen van gemiddeld een 7
enz.

Nu zou het zo moeten zijn dat je een ranking krijgt die zo eerlijk mogelijk is. Dus een auto die maar 1x beoordeeld is met een 10 moet lager eindigen dan een auto
die 8 keer beoordeeld is met een gemiddelde van een 9.
Eveneens moet een autootje dat 10x beoordeeld is met een 1, veel lager te komen op de lijst dan een auto die 1x beoordeeld is met een 1.

Ik zat zelf te denken aan iets als (gemiddeldecijfer x aantal beoordelingen) x (1/aantal beoordelingen) maar dit komt niet goed uit. De ranking klopt dan niet.

Iemand een idee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Makkie : Je neemt het aantal keren dat het cijfer gegeven is het betreffende cijfer (dus 8x 8,9 - 1 keer 10 enzovoort.) Dan tel je alle aantallen (8 +1 + 20 etc) bij elkaar op. Deel nu het eerste getal (alle cijfers het aantal keren dat zze zijn gegeven bij elkaar opgeteld) door het totaal aantal gegeven cijfers (de tweede som) en je hebt het gemiddelde. Toegevoegd na 2 minuten: Ik ga het niet narekenen maar het zal zo uit mijn hoofd in de buurt van de 6 liggen of net iets er boven. Toegevoegd na 3 minuten: Het gemiddelde cijfer per auto HEB je al uitgerekend. Eigenlijk zo je voor een eerlijk beeld de auto's die maar één beoordeling gehad hebben dan helemaal niet mee mogen tellen. Vooral niet omdat dat ook meteen heel extreme cijfers zijn.

Een echte formule die het automatisch goed doet bestaat hier niet. Je komt nl dan in een grijs gebied waar 10 beoordelingen leiden tot een 7.4 En een enkele beoordeling een 7.5 wordt. Welke is dan belangrijker? Je kan ev de ranking sorteren 2 punten: gemiddeld cijfer, aflopend en aantal beoordelingen aflopend. Dan worden de auto's met gelijke cijfer maar meer beoordelingen hoger in de ranking gezet. Dit kan bv in excel heel gemakkelijk: - Ze alle cijfers in een sheet (Kolom a auto, kolom b cijfer). Maar hiervan een pivot table, met auto in de linker kolom en cijfer (gemiddeld) en cfijner (aantal) in het hoofdvlak.

Het cijfer delen door het totaal aantal beoordeling x het aantal beoordelingen, dus bij a: 8,9 delen door 41 x 8 = 1,74, b: 2/41*1= 0,5. e: 7/41*11= 1,88 .Wil je de cijfers toch iets zwaarder laten wegen, dan kun je ze ook bijvoorbeeld x2 doen voor je gaat rekenen.

Zoiets heet een gewogen gemiddelde. In formuleform zou dat opleveren: X= ((YaxZa)+(YbxZb)+(Yc*Zc)+(Yd*Zd)+(Ye*Ze))/(Ya+Yb+Yc+Yd+Ye) X= gewogen gemiddelde Y=aantal beoordelingen en xa dus het aantal beoordelingen voor auto a, xb het aantal beoordelingen voor auto b, etc) Z= gemiddelde beoordeling, dus Za gemiddelde beoordeling voor auto a, etc.

gebruik excel en zorg in de berekening dat er minstens 3 beoordeelden zijn, dus vanaf 3 beoordelingen berekenen. De cel berekenen bv: =average(A4:A6) succes, dreamsailor

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100