Klopt het dat tijdens het proces van pasteuriseren (bijv. vruchtensap) er vitamines en mineralen verloren gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. Door warmte gaan organische verbindingen kapot. Zo ook vitamines Toegevoegd na 7 minuten: Uiteraard gaan mineralen niet verloren bij pasteurisatie!

Nee, Bij pasteuriseren worden schadelijke bacteriën verwijderd zonder dat het product beschadigd wordt.

Er gaat een deel verloren, daarom doen ze bijv. in sinaasappelsap extra vitamine C.

Vitamines gaan deels verloren: die kunnen niet tegen hoge temperaturen. Het hangt van de vitamine af, hoeveel procent er verdwijnt. Daarnaast hangt het ervan af hoe lang het vruchtensap warm blijft, en hoe snel het wordt opgewarmd en afgekoeld. Bij pasteuriseren gaan minder vitamines verloren dan bij steriliseren. Mineralen gaan niet verloren. Echter, sommige mineralen kunnen alleen door het lichaam worden opgenomen als ze in een "eiwitjasje" zitten. Dat eiwitjasje kan door het pasteuriseren wél kapotgaan. Na het pasteuriseren zitten er dan weliswaar nog evenveel mineralen in je sap, maar het lichaam heeft daar veel minder aan omdat het eiwitjasje ontbreekt.

Bij pasteuriseren gaat het er om om schadelijke bacterien te vernietigen. Daarom zijn er verschillen methoden ontwikkeld die verschillende temperaturen hanteren. Melk wordt b.v. bij 140 gr C gepasteuriseerd, maar andere dranken bij max. 80 gr C. Bij de laatste worden er nauwelijks vitaminen vernietigd, daar de hoge temperatuur maat 15 sec wordt aangehouden. Met mineralen gebeurd niets.

Bij het pasteurisatieproces gaat indedaad een klein deel van de vitamines verloren. Tot dit proces is men gekomen omdat bij het sterilisatieproces (verhitten tot 100 graden) een zeer grote hoeveelheid vitamines vernietigd werd. Echter in aanmerking nemende dat er in bijna elk product sprake is van een zeker overschot aan vitamines, is het bepaald niet rampzalig als er daardoor 'enkele viamines' minder genuttigd worden. Groet, Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100