Wat was er eerder. De elektrische auto of de brandstofauto?

Ik weet vrijwel zeker dat de elektrische auto als eerste is uitgevonden. Maar iemand beweert dat dat niet zo is. Dus, wat is de waarheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat was de brandstofauto. De ontwikkeling van de auto kende enkele voorlopers die in het artikel Geschiedenis van de auto (voor 1885) worden behandeld. Algemeen wordt erkend dat de eerste automobielen met verbrandingsmotor op benzine zo goed als gelijktijdig werden gebouwd door meerdere uitvinders die onafhankelijk van elkaar werkten. Voor dit kon gebeuren ontdekte een Oostenrijkse chemicus, Abraham Schreiner, eerst de benzine. Benz was het merk waaronder Carl Benz auto's bouwde. Benz was de eerste autoproducent ter wereld en bouwde zijn eerste voertuig al in 1885. Hij patenteerde zijn motorwagen in 1886 en deed zijn eerste officiële proefrit door Mannheim in juli van dat jaar NB: Accu's bestonden in die tijd niet eens.

Toegevoegd op 05 juli 2020 21:09: tekst
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Benz_(automerk)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis...

Het hangt ervan af welke definitie je gebruikt voor auto. In 1885 bracht Carl Bentz een auto op de markt met een benzinemotor, die de doorbraak was voor de huidige verbrandingsmotor. Maar daarvoor waren er al voertuigen, die door een energiebron werden aangedreven, maar het is de vraag of je deze ook een auto mag noemen: > De zeilwagens uit de 18e eeuw; > De auto's met een stoommachine uit de 18e en 19e eeuw; > De auto's op waterstofgas uit de 19e eeuw; > En de eerste elektrische auto uit 1828.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Auto
https://zerauto.nl/elektrische-auto-van-to...

De elektrische auto was er iets eerder: De Engelsman Thomas Parker bouwde een echte elektrische auto in 1882. Rond 1880 waren elektromotoren verder ontwikkeld dan brandstofmotoren; de eerste elektrische tram/trein reed al in 1879 en massale aanleg van elektrische trams en treinen begon rond 1890. Het grootste probleem met elektrische auto's was de noodzaak van een grote batterij - benzine is veel energedichter dan de toenmalige accu's.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Parke...
https://en.wikipedia.org/wiki/File:1879_Si...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100