Rokend zwavelzuur opruimen, wat is de beste manier?

Ik moet regelmatig voor een zuivering zure silica maken met rokend zwavelzuur. Dit doe ik altijd boven een lekbak. Nu heb ik aardig wat in de lekbak geknoeid. Wat is de beste manier om dit op te ruimen. Kleine vlekken op tafel veeg ik altijd weg en vervolgens doe ik een overmaat en water op de papierprop. Nu viel er laatst een druppel van mijn trechter in een emmer water die naaste me stond om het papier in onder te dompelen. Dit reageerde vrij heftig. Ik ben meer van de organische toestanden dan van de zuren en basen. En ik ben ook niet echt een held met met deze stoffen en weet er helaas niet zo veel van als ik zou willen. Daarom dat ik ze altijd argwanend benader. Ook zou ik graag willen weten of ik op de fles rokend zwavelzuur een dispenser zou kunnen zetten. Ik heb wat rondgevraagd op het werk maar ik heb geen eenduidend antwoord gekregen, enkel: doe er maar een overmaat water bij. Ook op Google vond ik geen goed antwoord. Heeft er iemand ervaring met het opruimen van ongeveer 150 ml rokend zwavelzuur op de meest veilige manier? Bvd

Weet jij het antwoord?

/2500

Je moet het zuur aan water toevoegen en niet andersom. Neutraliseer de oplossing met bijvoorbeeld soda voordat je het in de afvoer stort.

Er zijn vele gebieden waar je rokend zwavelzuur kan gebruiken en je werkgever dient voor veilige omstandigheden te zorgen. Echter, als dit voor illegale explosieven en / of drugs productie gebruikt wordt, zal de werkgever idd weinig sjoege geven. Slotsom, werkgever is verantwoordelijk. Die dient het op te (laten) ruimen. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100