Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Lorentzverkorting. Is deze mogelijk te verklaren door tijdverlenging?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
679
erotisi
8 jaar geleden
Ik zou eerder denken aan tijdverkorting: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lengtecontractie: "Samenhang tussen lengtecontractie en tijddilatatie Een ruimtevaarder kan met een snelheid dicht bij de lichtsnelheid in principe bijvoorbeeld 100 lichtjaar afleggen en toch maar een jaar ouder worden. De reis duurt "in werkelijkheid" (dat wil zeggen in een inertiaalstelsel waarin de hemellichamen in de omgeving niet zo snel bewegen[1]) meer dan 100 jaar, maar in het ruimteschip gaat de tijd veel langzamer. Men kan het ook zo bekijken dat door de lengtecontractie van de ruimte om hem heen de reisafstand voor de ruimtevaarder veel korter is dan 100 lichtjaar."
erotisi
8 jaar geleden
Even voor de duidelijkheid:
De tijdsverlenging zit hem er natuurlijk wel in dat bijv. de seconden langer dan een seconden gaan duren. In die zin is het dus wel een tijdsverlenging maar de verbruikte tijd is daardoor dus korter (in die zin dus een tijdsverkorting)

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Lorentzverkorting en tijdverlenging (doorgaans Lorentzcontractie en tijddilatatie genoemd) zijn twee effecten die in de relativiteitstheorie het gevolg zijn van de aanname dat de lichtsnelheid constant is. Via een gedachte-experiment wordt logischerwijs geconcludeerd dat een waarnemer een snel ten opzichte van hemzelf bewegend voorwerp verkort, en een klok aan boord van het bewegende voorwerp vertraagd waarneemt. Beide effecten zijn experimenteel aangetoond en vormen dus een aanwijzing voor de juistheid van de relativiteitstheorie. Maar je kunt niet zeggen dat het één een verklaring geeft voor het ander. Wel dat beide effecten samen met de constante lichtsnelheid een consistent geheel vormen dat bovendien experimenteel geverifieerd is.
(Lees meer...)
8 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
De lichtsnelheden c verhouden zich als de aantallen seconden L
c'/c =L'/L. Stel er zijn twee waarnemers; een op Aarde, A
en een buiten de Aarde in de buurt maar zonder snelheid v.; A'
De seconden s' zijn dan korter dan s. Een tijdsinterval "temp" duurt daardoor voor A' langer dan voor A. Ieder heeft zijn eigen tijdssysteem; A' vindt dat licht in de richting van v (in het tijdssysteem van A) langzamer gaat dan licht loodrecht op v (zijn eigen tijdssysteem). M.m. geldt dat A in de richting v de constante vindt voor de lichtsnelheid, maar in de richting daar loodrecht op een grotere lichtsnelheid.
Hij gluurt a.h.w. even in het tijdssysteem van A'
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Tijddilatatie treedt alleen op in een richting loodrecht op de bewegingsrichting van de Aarde. De Lorentzverkorting wordt toegepast in een richting die niet helemaal loodrecht op 'v' staat,
en mag dus alleen worden toegepast als v t.o.v c verwaarloosbaar klein is.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding