Zou een plant in staat kunnen zijn een foto te maken en zo ja hoe?

Zojuist een stukje op nu.nl gelezen over dat een aap geen auteursrecht kant hebben. Als het dier met een gevonden camera selfies of andere portretten maakt, dan heerst hier blijkbaar geen auteursrecht op.

Tot zover kon ik het artikel nog volgen.
De volgende tekst leverde me wel vraagtekens op:
"Werken gemaakt door dieren, planten, de natuur en goddelijke of bovennatuurlijke wezens, zijn om diezelfde reden uitgesloten. De richtlijnen zijn nog niet definitief, maar gaan volgens de planning in december van dit jaar van kracht."


http://www.nu.nl/tech/3858106/vs-verleent-geen-auteursrecht-selfie-aap.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er staat niet expliciet een foto maar 'werken' en ik denk dat een plant wel mooie of lelijke 'werken' kan maken in de vorm van bloemen, bladeren, stammen, kunstige fruitvormen of zaden. Hoe een plant een foto kan maken. Men neme een wingerd. Men neme een fototoestel met een daarvoor geschikte ontspanknop. Men windt een van die tentakeltjes van de wingerd om de ontspanknop. Nu loopt men met het toestel voorzichtig weg zodatde plant eraan gaat trekken en de ontspanknop indrukt. Foto gemaakt door de plant, niet door jou. Andere methode: men neme een palmboom en een heel gewoon fototoestel (niet zo'n digitaal ding). Men wacht tot er een kokosnoot op de knop valt. Nou, wie heeft die foto dan gemaakt? Jij of die kokosnoot? Bij beide foto's heb jij, hoe spijtig dat ook is, geen auteursrecht C4th. :-)

Met die werken bedoelen ze waarschijnlijk niet foto's maar andere dingen die planten zouden kunnen maken. Kwestie van bepaalde dingen uit te sluiten. De vraag is dan ook wat een plant aan auteursrechten zou hebben. Of een plant een foto kan maken. Ja in zekere zin wel. Volgende methode las ik in een oude PC-active voor een waterdruppel en een ballon, maar voor een plant kan het in theorie ook. In het kort komt het op het volgende neer: Zet een plant in een donkere kamer. Neem je digitale camera en zet de sluitertijd zo hoog mogelijk, bij mijn toestel is dat 15s. Verduister de kamer waar je de plant in hebt staan volledig. Nu mag jij de fotoknop van het fototoestel indrukken zoveel je wil, dat zal in zekere zin geen foto opleveren want de ruimte is verduisterd. De foto zal dus zwart zijn. Nu plaats je vlak naast de plant een LDR verbonden met een microcontroller (arduino) en die microcontroller verbind je met een flitser. Vervolgens richt je een laserpointer op die LDR. Die microcontroller programmeer je vervolgens zo dat wanneer het signaal van de LDR onder een bepaalde waarde zakt de flitser afgaat. Al wat je dan moet doen is heel veel tijd vrijmaken om de knop van de camera elke 15 seconden in te duwen. Je zal zwarte foto's blijven maken. Van zodra de plant echter een bladje laat vallen en dit voor de LDR komt gaat de flitser af. Het resultaat is een foto waar de plant dus in zekere zin verantwoordelijk voor is (want als de plant er niet was geweest was de foto nog steeds zwart geweest). Sterker nog: als je de camera op de plant richt zal de plant een foto van zichzelf maken met een blaadje in vrije val.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100