Waarom zijn medische termen in het Latijns?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het latijn wordt in de wetenschap gebruikt omdat het een dode taal is, dat wil zeggen het wordt niet meer gebruikt als taal in het dagelijks leven. Omdat het een dode taal is veranderd het niet meer en blijft dus door de jaren heen hetzelfde. Een levende taal, zoals het Nederlands veranderd voortdurend, lees maar eens een boek van voor de tweede wereldoorlog.

Dat is van oudsher al, vanaf het begin van de medische wetenschap... En dat bleef zo tot op de dag van vandaag...

Omdat de medische wetenschap in Rome begon en daar sproken ze latijns, latijns was toen 'de taal'. Dus toen al die luitjes (architotales, achimedes, pilatus etc.) dat allemaal uitvonden spraken ze latijns

In de medische wereld wordt vaak gebruik gemaakt van Latijns, dit is een taal die bekend is over de hele wereld dat is dus makkelijker communiceren met anderstalige doktoren en ziekenhuizen. Er bestaat niet snel verwarring tussen verschillende doktoren.

Dit is overgeblevenuit de tijd dat Latijn de wetenschappelijke voertaal was, ook aan Nederlandse universiteiten. De Latijnse termen vergemakkelijken de communicatie. Iedereen in de internationale medische wereld gebruikt de medische termen, wat de ontwikkeling van de medische wetenschap ten goede komt. Nederlandse dokters kunnen zo even makkelijk met hun Duitse collega’s praten als met Engelse of Italiaanse.

Bronnen:
http://www.nti.nl/Adecco/pdf/Medische%20Te...

Latijn was het 'engels' van de middeleeuwen... Studeren kon toen ook alleen bij de monniken, want alle andere mensen konden niet lezen en schrijven...Latijn was daarom ook de enige geschreven taal, in andere talen werd pas veel later geschreven. Heel veel wetenschappen zijn begonnen in het latijn. Later was latijn een taal waarin je heel geleerd en geheimzinnig kon zeggen dat je ook niet wist wat er scheelde... Ook wilden artsen vaak niet dat mensen wisten wat er aan de hand was, en dan is latijn ook handig... E nu is het dokterslatijn uitgegroeid tot een vaktaal (jargon). Nog steeds handig, want artsen en specialisten uit alle landen kunnen elkaar daarin begrijpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100