Een PCR reactie bestaat eigenlijk uit een drietal stappen.
- Als eerste wordt het dubbelstrengs DNA van elkaar losgemaakt (= denaturatie, de dubbele helix valt uit elkaar. Dit wordt meestal gedaan m.b.v. verhitting).
- De tweede stap is het hybridiseren met de primers* in de oplossing (= primers binden aan het DNA, zoals een dubbele helix aan elkaar bindt. De tijd is echter te kort voor de dubbele helix om te herstellen).
- De derde stap is dat de primers die gebonden zijn aan het DNA beginnen met het maken van nieuwe DNA kopieën. De primers fungeren als het ware als 'startpunt' voor de DNA replicatie.
(* primer = stukje RNA dat bindt aan je streng DNA op bepaalde plaats... Als je een DNA sequentie kent kun je deze primer maken, naar wens.. Het is als het ware een kunstmatige RNA-polymerase)
Het doel van dit geheel is dat, wanneer je de reactie meerdere malen herhaalt, een bepaald stukje DNA vaak gekopieerd wordt en zó in een hoge concentratie in je vloeistof terecht komt.
Deze PCR techniek kennen we voornamelijk vanwege de functie in de diagnostiek van verschillende ziekten. Dit wordt gedaan door een bekende primer te gebruiken: voeg de primer die overeenkomt met het DNA van een bepaalde ziekte bij (bijvoorbeeld) bloed.... …..en indien de bacterie (met het DNA) aanwezig is zal er replicatie optreden zoals hierboven beschreven.
Uiteraard zijn er nog andere toepassingsmogelijkheden.. en evengoed vele variaties gemaakt op deze techniek. (Denk aan realtime-PCR en ELISA..)
Vraag gerust als je iets niet snapt. :-) Het blijft lastig uit te leggen!