hoe ontstaat kennis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Door de jaren heen zijn de mensen meer dingen uitgaanvinden. Dit is in allemaal boeken opgeschreven en gekombineerd dus nog een uitvinding. Een voor beeld is voor een houd is kampvuur, maar later denken ze na en doen ze er olie bij en dan krijg je een groot vuur en zo gebeurt dat tot de dag van nu. Toegevoegd na 6 minuten: als je bedoelt voor je zelf leren en onthouden

Goed opletten op school, informatieve programma's kijken.

Je hoort iets, je leest iets en dat onthoud je.

Door wat je ervaringen en wat je mee maakt dagelijks.

Door veel vragen te stellen via goeie vraag.nl

In principe ontstaat kennis door 'trial and error'; je probeert iets en ziet of het (mis)lukt. Zo ontstaat ook wetenschap; men bedenkt een regel en kijkt vervolgens of die in de praktijk ook werkt of niet. Natuurlijk kun je ook van anderen leren, het heeft geen zin om telkens opnieuw het wiel uit te vinden, maar met kopiëren loop je ook de kans de fouten van anderen te kopiëren. Kennis vergaren is en blijft een moeilijke sport.

Lezen is een hele goeie bron om kennis te verzamelen. En vooral goed lezen. Maar het ligt er helemaal aan waar je interesse vaak naar uit gaat. Ik ken mensen die alles van voetbal weten,maar bv zo slecht in Nederlands zijn dat ze niet eens weten hoe penalty schrijft. Toch hebben deze mensen enorm veel kennis,op hun gebied dan. Maar alle kennis begint,met lezen,kijken ,horen en onthouden.

Kennis ontstaat door waarneming.

Waarneming is de basis van alle kennis.

Er bestaan vele soorten van kennis: van zelfkennis tot godskennis, van vakkennis tot wetenschappelijke kennis, van landenkennis tot talenkennis, van aangeboren kennis tot onbetwijfelbare kennis, enz.. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kennis Kennis kan ontstaan door: ervaring, waarneming, bewustzijn, wilskracht, rede, emotie, enz...

Kennis wordt wel gedefinieerd als hetgeen men weet, het bewustzijn. We kunnen onderscheid maken tussen passieve en actieve kennis. Dat wat je weet doordat je het hebt bestudeerd of gelezen en dat wat je weet door ervaring en toetsing. Een definitie of verklaring van wat we weten of bewustzijn is niet in een paar simpele woorden te geven. Een gedegen, maar tevens spannende en geestige verhandeling is te vinden in "Het bewustzijn verklaard" door C. Dennett. Dennett vat het bewustzijn op als een zichzelf organiserend stelsel van regels waaraan ons brein is onderworpen. De ontwikkeling van het bewustzijn is een in zijn soort unieke doorbraak in de evolutie en heeft zowel nieuwe mogelijkheden, als problemen met zich meegebracht. Genetisch verworven regelmatigheden veroorzaken een wirwar van informatie, die zich in ons bewustzijn manifesteert als waarnemingen en ideeën. Het is niet de werkelijkheid die we waarnemen, maar een interpretatie daarvan.

Bronnen:
http://www.mextone.nl/Kennismg.html

Kennis vergaren, opslaan en weer tevoorschijn halen is het 'talent' van ons brein. Het is de functie van het brein. Zonder brein konden we niet rekenen, leren, met tijd en ruimte omgaan. Zonder brein, geen kennis. Maar het brein is niet 'wijs', dus ook verkeerde kennis (geconditioneerd, verkeerd aangeleerd) , on-waarlijke kennis (illusie, gezichtsbedrog, foutieve beoordeling) en overbodige kennis (nutteloos) kan worden opgedaan. Het brein is een soort computer: druk op een knop (actie) en er wordt een reactie geactiveerd. Hoe vaker je dezelfde handeling hebt gedaan, des te sneller en automatischer (onbewust) komt de gewenste (!) reactie. Wanneer kennis onbewust is opgedaan (bv. in de kindertijd), zal die altijd vanuit het onbewuste (het brein doet het gewoon, zoals hij gewend is) worden ge-activeerd. Indien dit 'foutieve' kennis is, komen volwassenen vaak in de knel. Waarom gebeurt mij dit steeds? Hoe kan ik deze situatie nou voorkomen? Deze vragen stelt het brein, omdat bemerkt wordt dat hoe het tot nog toe zijn werk deed, kennelijk niet -meer- tot positieve resultaten leidt. Dan is wijsheid nodig. Wijsheid is afkomstig van de ziel (het Gevoel). het is niet voor niets dat men vaak hoort: je moet dichter bij je gevoel komen.

Voordat je antwoord kan geven op die vraag moet je hem eigenlijk specificeren. Een goed begin zou zijn om: Als eerste te stellen wat je definitie van kennis is. Daarin zijn er nogal een aantal mogelijkheden. Ten tweede: vanuit welk vakgebied wil je dit bekijken? Er zijn tientallen vakgebieden die hierover gaan/hiernaar onderzoeken/etc. Mijn antwoord berust ik dan ook op puur neurologische en (leer)psychologische grond, en komt waarschijnlijk overeen met één van de véle theorieën: De definitie van kennis die ik gebruiken zou is: “alles dat geweten of toegepast wordt door, in dit geval, de mens”. Ik denk dat kennis begint bij waarneming (in welke zin dan ook). Bijvoorbeeld; het lezen van een boek. Nadat je dit hebt gedaan, zal de informatie terecht komen in je hersenen. De actieve gebieden hierin zijn o.a. de hippocampus en de temporale kwab. Deze zijn dus van belang voor het kortetermijngeheugen. Zoals de naam al zegt, wordt de informatie hier tijdelijk opgeslagen. Een proces dat 'consolidatie' genoemd wordt, zorgt ervoor dat de 'belangrijkste' informatie wordt verplaatst naar het langetermijngeheugen. De parietale cortex is één van de gebieden waarin het langetermijngeheugen ligt... en vanuit daar kunnen we de kennis 'oproepen' wanneer nodig. Uiteraard kun je hierop veel dieper ingaan (soorten kennis; passieve kennis, actieve kennis), maar ik denk dat dit de basis van het verhaal is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100