Kan de politie je echt vinden via een stukje van je kleding?

In films zie je weleens dat iemand een misdrijf pleegt en dan met zijn jas ergens blijft hangen. De politie kan dan altijd het dna vaststellen of erachter komen van welke winkel de kleding komt. Kan dit in het echt ook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, het kan in het echt ook en het principe is grotendeels gelijkaardig. Alleen zal het in praktijk wat anders verlopen dan op tv. Zij die het bewijsmateriaal verzamelen zullen meestal niet zelf de analyses doen en ook niet de daders gaan arresteren (zoals op tv wel vaak wordt voorgesteld) en toevallig zullen ze er in werkelijkheid minder hip uit zien en wat meer moeten aantrekken dan 'handschoentjes'. Ook heeft men in werkelijkheid vaak meer tijd nodig om de analyses te kunnen uitvoeren (maar een aflevering van CSI telt nu eenmaal maar 40 minuten, dus neem het de tv-makers niet kwalijk, dit soort 'foutjes').

Ja! Het is te zien aan het scheurpatroon, stof, soort verf, etc. Ze moeten wel vergelijkingsmateriaal hebben. Bijv jouw eigen jas, maar dan ben je meestal al verdachte. Het zou helemaal uitsluitsel geven wanneer er DNA op het stukje stof zou zitten want in je jas zit het sowieso. Door o.a. transpireren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100