hoeveel weegt vuur?

mijn dochtertje van 7 jaar vroeg toen we rond het vuur buiten zaten. Ik vond het moeilijk om te antwoorden , maar toch slim van haar om het zich af te vragen .

Toegevoegd na 4 dagen:
bedankt voor de vele reacties en antwoorden alhoewel het nog niet duidelijk is wat het antwoord is ga ik mijn dochtertje proberen uit te leggen hoe het in elkaar zit .

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vuur weegt niks. Het bestaat natuurlijk wel uit deeltjes (die branden), maar die deeltjes zijn afkomstig van dat-wat-er-brandt. Zou je in een afgesloten ruimt iets in de brand steken, een blok hout ofzo, en je zou die kunnen wegen, dan zou het gewicht niet veranderen. Wat er eerst was aan hout, verandert door het vuur in as en rook en roet en meer van dat fraais, maar het gewicht verandert niet. Zou je het vuur de ruimte geven, dan zouden die kleine deeltjes vervliegen waardoor je weegschaaltje steeds minder aangeeft. Maar het vuur zelf weegt niks ; het zijn de brandstofmoleculen die een reactie aangaan met de zuurstof in de lucht. Vergelijk het maar met licht of warmte ; daar krijg je de weegschaal ook niet mee in beweging.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/7262

1 liter lucht weegt 1,3 gram. Het vuur stijgt op en is dus lichter. Een "liter vuur" zal dus ruwweg een gram wegen.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/wetenschap/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100