Hoe heet dit "effect" wat ontstaat als je telefoon 'botst' met een andere 'straling' ?

Ik wist niet goed hoe ik mijn vraag moet stellen, vandaar de aanhalingstekens. Ik ben er namelijk niet zeker van of het fenomeen dat ik beschrijf daadwerlijke daardoor wordt veroorzaakt. Ik hoorde het zojuist in de herhaling van Pauw & Witteman en besloot daardoor deze vraag te stellen. Hoe heet "effect" dat ontstaat om 35:45? Waardoor wordt het veroorzaakt?

http://pauwenwitteman.vara.nl/Uitzending-detail.113.0.html?&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1546&tx_ttnews%5Btt_news%5D=27127&cHash=70f1cb0b1075286e2f72424bc02126bb

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit geluid wordt veroorzaakt door hoogfrequent instralen van het digitale GSM signaal in (laagfrequente-) audiolijnen. Als de GSM dichtbij een gevoelige microfoondraad gehouden wordt dan kan het zendsignaal door die draad opgepikt worden en kan de microfooningang als een soort van radio-ontvanger het HF-signaal demoduleren en als storend geluid op het normale microfoonsignaal toevoegen. Waarschijnlijk heeft één van de gasten zijn GSM in zijn zak vlak bij de plek waar de zender van zijn draadloze microfoontje aan zijn broekriem hangt. Elke GSM zal af en toe contact maken met het GSM-net, ook als hij niet echt een gesprek of SMS ontvangt, dat geluid is wat je door de uitzending hoort. Het effect heet dus "hoogfrequent instraling". Toegevoegd na 4 minuten: Voor de tijd van GSM telefonie had men ook wel eens last van HF instraling door etherpiraten die met grote zenders de normale radio en TV ontvangst en het draaien van grammofoonplaten in de buurt kon verstoren. Vooral goedkope audio-apparatuur had last van mogelijk instralen.

Dat lijkt mij een vorm van interferentie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Interferentie_%28natuurkunde%29

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100