Ik denk dat deze woorden niet vaak of weinig in de spreektaal worden gebruikt, ik heb ze nl nog nooit in een wetenschappelijk) artikel gelezen, danwel in de krant. En lees nogal wat.
11 September 2012 20:51
Laatste zin moet zijn: En ik lees nogal wat.
11 September 2012 20:52
Dat je het in de krant of in spreektaal niet veel zal tegenkomen is logisch. Het feit dat deze vraag hier gesteld wordt toont namelijk al aan dat weinigen zouden weten waarover het dan precies gaat als je het over een megameter hebt.
Dat het in wetenschappelijke artikelen ook nooit wordt gebruikt is ook logisch aangezien daar de wetenschappelijke notatie meer voor de hand ligt en alles zal worden uitgedrukt in meter (en dus zelfs niet in kilometer).
Na kilometer komt niets meer. Kilo betekent 1.000, dus in het rijtje van meter ga je omlaag en omhoog tot het duizendvoudige. Dit geldt ook voor gram, van miligram tot kilogram.
Volgens het SI-stelsel is er niets mis mee om ook megameter, terameter e.d. te gebruiken (hoewel het misschien in praktijk minder gebruikelijk is).
Dus waar deca 10 is, hecto 10² en kilo 10³ daar is de volgende in het rijtje mega die 10⁶ is. Dus na de kilometer komt de megameter en die is 1 miljoen meter of duizend kilometer.
Niet in het rijtje (SI gebaseerd), maar wel gangbaar als grote afstandmaten (misschien mis ik er nog een paar): De Astronomische Eenheid (AE), en het lichtjaar.