Bestaat telekenese?

Mensen die op afstand dingen kunnen laten bewegen met geestkracht? Of is dit een hoax?
Ik denk zelf dat het onmogelijk is en dat het niet kan... maar wie weet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn de nodige onderzoeken gedaan, voornamelijk op de volgende manier. Een fysiek systeem (random number generator) komt steeds (zeg, elke seconde) met een "1" of een "0", aan de hand waarvan een grafiek getekend wordt (de lijn gaat dan +1 bij 1, of -1 bij 0). Vervolgens worden mensen gevraagd deze lijn te beïnvloeden door te "willen" dat hij naar boven gaat. Het schijnt zo te zijn dat wetenschappelijk significante resultaten behaald zijn. Ik citeer uit aangegeven bron, die alle behaalde resultaten (tot 1988) gecontroleerd en gecombineerd heeft: "(...) it is difficult to avoid the conclusion that under certain circumstances, consciousness interacts with random physical systems. Whether this effect will ultimately be established as an overlooked methodological artifact, as a novel bioelectrical perturbation of sensitive electronic devices, or as an empirical contribution to the philosophy of mind, remains to be seen." Ik begreep (via bron 2) dat wetenschappers aan de Universiteit van Utrecht soortgelijke experimenten uitgevoerd hebben op locatie bij vermeende poltergeists. Ook hier zouden significante resultaten behaald zijn (dat wil zeggen, er waren zo veel 1tjes of 0tjes in een rij dat het onmogelijk was zonder invloed van buitenaf). Hun aanname is dat de symptomen van een poltergeist-spokerij (dingen die gaan bewegen/vliegen/etc.) veroorzaakt worden door mensen met een bovengemiddelde capaciteit het fysieke te beïnvloeden - i.e. psychokinese. Verder hebben mensen van Princeton University random number generators opgehangen over de hele wereld. Op momenten zoals 9/11 bleek het zo dat alle mensen gezamenlijk een bepaalde, significante invloed uitoefenden op de systemen (bron 3), wat ze een "global consciousness" zijn gaan noemen. Dus, het antwoord tot zover lijkt te zijn "ja, het lijkt in zekere zin te bestaan."

Bronnen:
http://noosphere.princeton.edu/
http://Radin, D.I. and Nelson, R.D.,...
http://www.parapsy.nl/

Er is tot nog toe niemand geweest die dit onder meetbare omstandigheden in het laboratorium voor elkaar gekregen heeft. Dit sluit echter natuurlijk niet voor 100% uit dat het kan, maar geeft wel aan dat we er niet vanuit hoeven te gaan.

Als je er maar genoeg in traint lukt je dit uiteindelijk. Probeer niet gelijk een Mercedes 500 G CDI op te tillen. Maar als je lang en genoeg oefend kun je al vrij snel spelen met lampen die aan en uit gaan...

Alle "telekinetische" verschijnselen die grondig zijn onderzocht blijken een zogenaamde hoax te zijn. Ook is al heel vaak bewezen dat mensen als Uri Geller etc neppers zijn. Deze mensen voeren een goocheltruc uit het sneue er aan is dat ze doen alsof het echt is. Iemand die hier tegen in gaat is de beroemd goochelaar James Randi. Hij looft iedereen 1 miljoen dollar uit die hem kan aantonen onder gecontroleerde dingen dat er boven natuurlijke dingen zijn. Na decenia dit soort claims te onderzoeken heeft hij de prijs nog nooit uitgereikt en blijken de gaven op mysterieuze wijze te verdwijnen als het echt goed onderzocht wordt. Kortom het is allemaal nep! Zie bijvoorbeeld link hieronder voor leuk filmpje hieronder die iemand met telekinese ontmaskerd.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=7CASghTzNhc...

Pas op met die beweringen over het Global Consciousness project. Er lijken inderdaad resultaten te zijn, maar er zijn heel sterke methodieken om statistisch vast te stellen of je met zekerheid (of bijna zekerheid) kan zeggen of een effect ook geen toeval is (of een meetfout, of een oorzaak is van iets anders). Er is géén significant bewijs geleverd dat de gemeten effecten op de toevalsgeneratoren ook aan dit fenomeen, of aan de gebeurtenissen op die dag zijn toe te wijzen. Beetje jammer dat er dus weer ten onrechte veel te veel betekenis aan dit verhaal wordt gegeven waardoor het zijn eigen leven gaat lijden.

j0ve heeft gelijk dat de koppeling van de resultaten aan een "global consciousness" niet vaststaat, en dit geldt natuurlijk ook voor alle andere resultaten. Men weet simpelweg niet hoe het komt, en wij mensen zijn natuurlijk goed in het verbanden leggen waar deze helemaal niet hoeven te bestaan. Dit zijn voor zover ik weet echter de enige relevante wetenschappelijke onderzoeken naar het onderwerp.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100