Hoe snel ga je dood bij het aanraken van 230 volt stroomdraden?

Is die stroom een ernstig gevaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je maakt je vraag extra ingewikkeld door "stroomdraden" te zeggen. Laten we het eerst eens hebben over één draadje. Als je die aanraakt, en de stroom kan door je lichaam lopen via je voeten of je andere hand, dan is er een kans dat je het niet na kan vertellen. Als met twee handen de twee draden uit je stopkontakt aanraakt (in elke hand één) dan is het helemaal snel met je afgelopen, want je hart zit precies tussen je armen. (dat is bedacht in de tijd dat er nog geen stofzuigers waren) En verder kun je één stroomdraad best aanraken als je helemaal geïsoleerd bent van de aarde. Zo wordt aan bovenleidingen van tram en trein gewerkt onder spanning. Maar probeer dat maar niet, want dat is nog een riskantere onderneming dan een griepprik ;)

Helemaal niet snel. Ik heb zelf meerdere malen een schok ervan gehad toen ik op de MTS zat, maar ik leef nog steeds.

De spanning van de 'stroomdraden' maakt niet zoveel uit. Het gaat om de stroom die door je heen loopt: dus niet het voltage, maar het amperage. Boven 20mA werkt het al verlammend en verkrampend op je spieren, en dan is het dus van belang door welke spieren het heenloopt. Zoals Antwoordman hierboven heeft gezegd: loopt die stroom ook door je hart, dan houdt het voor je op.

In feitte kan dit heel erg lang duren... Om te beginnen klappen de aardlek-zekeringen eruit bij een verschil van 35 mili amphere... Evengoed heb je vanaf 20 mA al het gevoel dat je niet meer los kunt laten. Pas bij 100 mA kan dit tot de dood leiden. Maar voor die tijd heeft de aardlek dus allang ingegrepen... Dus even los van de electriciteitshuisjes van de nutsbedrijven is de kans op 'dood door electricutie' eigenlijk uitgesloten. Aangezien sinds 1998 ieder pand voorzien moet zijn van aardlek. Dus niet alleen de huisen, maar ook bedrijven, organisatie en instituten...

Niet zo snel. Ik heb tientallen schokken gehad, waarvan een terwijl ik met blote voeten op een (kale) radiator stond. Ik heb ook wel eens een tijd aan twee draden vastgelegen. Door de verkramping kon ik niet meer loslaten. Ik had wel ernstige brandwonden, maar leefde nog wel. Natuurlijk kun je ook direct doodgaan als je een slecht hart hebt, maar dat kan ook van de schrik om iets anders.

Je kunt het gemakkelijk overleven hoor... Je gaat er niet per definitie aan dood... Hier spelen meer zaken mee... ten eerste het oppervlak, pak je een 230 volt met je hele hand en ook 230 met de andere volle hand, dan voel je schokken maar dat kun je makkelijk af... Dus geen probleem... Maar vaak bij schrikdraad, (is ook 230 volt, maar de openstelling is zeer kort) dan raakt men dat aan met een vingertje, ja dan is het inderdaad schrikken... En ten tweede waar laat je dat door je lichaam gaan, door je hartstreek is gevaarlijker dan door je been, dus ook dat is van belang... Maar als je er aan zou sterven dan slaat je hart niet meer, dus dan sterf je aan een hartstilstand... Zoals laatst hier in de buurt van een vader die de kinderen beu was dat ze zaten te vechten over welke zender op moest... Die knipte de draad door en liep weg naar de keuken waar hij onwel werd en stierf... Dat duurt wel 10 minuten voor je goed en wel gestorven bent, in feite stik je door zuurstof tekort, omdat je hersenen geen bloed meer krijgen... Maar het is niet een echt groot gevaar, je gaat er niet per definitie van dood...

Als de situatie ongunstig is, erg snel. Een frontale botsing van 50km/u is ook dodelijk. Gelukkig is dit niet bij elke botsing het geval. 220V (met genoeg stroom >40mA over je hart) is dodelijk, maar gelukkig zal niet elke ontmoeting met een blanke stroomdraad dodelijk zijn (dan zat half GV niet meer achter, maar een paar meter onder z'n computer).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100