Kan onze zuurstof ook weglekken de ruimte in?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lichte gassen zoals helium kunnen weglekken, de ruimte in. Daarom bevat onze atmosfeer zo ontzettend weinig helium. Zwaardere gassen worden voldoende aangetrokken door de zwaartekracht. Die ontsnappen dus niet. Zuurstof is acht keer zo zwaar (dit is uit m'n hoofd, zou ook negen keer zo zwaar kunnen zijn), en dat is zwaar genoeg om bij de aarde te blijven. Enig verlies is er altijd, zelfs voor zware gassen. Dat verlies is echter uiterst minimaal. Eventueel verlies wordt gecompenseerd door (her)productie van die gassen door processen op en in de aarde.

Onze zwaartekracht is groot genoeg om de dampkring vast te houden, een planeet zoals mars daarentegen heeft te weinig zwaartekracht en is waarschijnlijk daarom zijn dampkring kwijt.

Nee, wij hebben toch allerlei dampkringen enzo die dit tegenhouden?

Nee hoor, en ook water lekt niet eraf... Er verdwijnt nooit iets... Er is alleen verplaatsing en tijdelijk een andere chemische vorm wellicht... Maar er gaat nooit iets verloren op deze aarde... Toegevoegd na 45 minuten: En stel dat zuurstof kon weglekken? Dan zeg ik je dat er op de hele aarde geen zuurstof meer over was in de lucht, dan was die al heel lang geleden totaal weggelekt...

Nee, zo wel zou er nog te weinig zuurstof zijn om in heel de ruimte te kunnen ademen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100