Hoe komt het dat je allerlei prachtige kleuren en vormen ziet als je op je oogbol drukt?

Tijdens het douchen zie ik de meest fantastische kleuren en vormen , (zelfs pop-art) in elkaar overgaan. Vooral wanneer de zon in mijn gezicht schijnt en ik mijn ogen(die dan vanzelfsprekend gesloten zijn) was.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe hard boen jij je ogen? Te hard, zo te zien. De lichtgevoelige cellen van het oog reageren op licht. Da's de normale situatie. Deze lichtgevoelige cellen reageren echter ook op druk. Ook de zenuwcellen die direct achter de lichtgevoelige cellen liggen, en die de signalen van de lichtgevoelige cellen doorgeven naar de oogzenuw, zijn gevoelig voor druk. Als jij op je oogbol drukt, zet die druk zich voort tot in de lichtgevoelige cellen en de zenuwcellen daarachter. Die vertalen die druk in een elektrisch signaal. Er komt dan via de oogzenuw een elektrisch signaal binnen in het optische centrum van de hersenen. Die kunnen niet anders dan dat signaal interpreteren als licht. Wat jij ziet als lichtvlekken, zijn dus in werkelijkheid drukpatronen rond je netvlies. Toegevoegd na 1 minuut: Overigens moet je hier wel mee oppassen. Hoge oogdruk (glaucoom) is een risicofactor voor blindheid en/of zichtdegeneratie. Nu is hoge oogdruk permanent en wat jij doet tijdelijk, maar toch...

ik denk dat het komt doordat je bloedvaten afsluit en je lichtinval vervormt

Je kunt het vergelijken met hard drukken op het scherm van je laptop of mobieltje, als je er hard op drukt, zie je ook verschillende kleuren, doordat je de pickles verschuift. In principe gebeurt dat ook als je hard op je oogbol drukt. En voor allebei geldt hetzelfde, druk je te hard, is het slecht, en gaan ze alletwee kapot.

Komt volgens mij door druk op je oogzenuw.

Dat is van tijdelijke aard totdat dat deel van het orgaan afsterft. Je helpt in feite een precisieinstrument van de rel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100