Hoe schrijf je een brief die niet grof is, maar wel duidelijke taal is en dat de boodschap goed overkomt?

Ik ben namelijk erg, erg boos op iemand, die o.a. meerdere regels/wetten betreffende zijn beroep heeft geschonden. Ik ben bezig met het schrijven van een brief, maar soms ben ik bang dat het misschien grof is.

Ik ben vanmezelf geen grof persoon, er staan natuurlijk ook geen scheldwoorden of i.d. in, maar toch wil ik de toon graag netjes houden, maar wél de boodschap luid en duidelijk overbrengen.

Mijn ergste boosheid heb ik al gefilterd, maar boos blijf ik toch wel, dus dat kan niet veranderd worden.

Iemand tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Probeer ofwel iets objectiefs te zeggen ("ik heb de verkeerde medicijnen gekregen"), ofwel, wanneer je wilt laten merken dat iemand je daarmee gekwetst heeft, te vertellen wat je erbij voelt, en dus op een neutralere manier te vertellen wat je van iets vondt ("het heeft me diep gekwetst dat u daar zo op reageerde"). Geef ook duidelijk aan wat je doel is. Wil je alleen je ei kwijt, of verwacht je een excuus, schadevergoeding, reactie o.i.d.? Geef dus aan wat die persoon kan doen om het minder erg te maken/op te lossen of iets dergelijks. Ik zou het trouwens ook verstandig vinden als je de brief even aan een ander laat lezen die je evt nog kan helpen. Uiteindelijk is het het belangrijkste dat deze brief zijn nut dient. Wil je alleen je ei kwijt, dan mag je best wat harder zijn. Wil je iets terug van die persoon, een vergoeding, een verklaring of een excuus, kleed het dan wat objectiever in, maar maak duidelijk wat je verwacht.

Schrijf die brief vanuit je eigen beleving, maar dan ook alleen maar je eigen beleving, zeg niets over de ander maar alleen over jezelf... En voordat je die verstuurt laat die eerst aan je partner of vriend(in) lezen, en als die zegt dat het kan, dan pas opsturen...

Schrijf je grieven op. Laat het inderdaad aan een ander lezen. Slaap er een nachtje over, als je er nog steeds zo over denkt, versturen. Een andere optie is: Welk advies zou jij aan een ander geven in deze situatie?

Controleer goed of je je richt op de daden, niet op de persoon. Maak de gevolgen van die daden duidelijk. Laat je brief nalezen door minimaal één onafhankelijk persoon. Iemand die wel verstand van zaken heeft, maar niet teveel bij jou betrokken is.

Schrijf de brief,laat hem èèn of twee dagen liggen en herlees hem dan.Je boosheid is dan weer iets gezakt en je ziet dan zelf waar je misschien te grof bent geweest in je woordkeuze. En altijd beleeft blijven,ijskoude beleefde brieven maken vaak meer indruk dan brieven met grove taal en krachttermen. Succes.

schrijf de brief vanuit jou dus in de ik vorm.Waar over jij boos bent , de feiten,niet schrijven wat je van andere of van horen zeggen hebt gehoord.Niet schelden .En wat die persoon beter had kunnen doen en niet had mogen doen.Ik zou jou emoties zoveel mogelijk achter wegen laten. .Succes ermee

Hou de brief kort, niet te persoonlijk en handel de zaken waar je het over wilt hebben in duidelijke punten af. Reageer vanuit je eigen persoon en doe geen aanvallen op de ander. Ga ook niet in de verdediging.

een brief doorspekt van emotie's en woede komt altijd verkeerd aan. je weet heus wel wat je moet schrijven en hoe.. het verstandigste alleen is om te wachten tot je minder boos bent, dan zal je woordkeus subtieler zijn. succes

misschien staat hier wat bij en kun je zelf het eea aanvullen in je eigen taal: http://www.consuwijzer.nl/Voorbeeldbrieven?WT.srch=1&WT.mc_id=Algemeen&WT.seg_1=brief%20voorbeeld

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100