Zijn er serieuze onderzoeken gedaan naar telepathie onder mensen?

onderzoeken waarin het bewezen of juist ontkracht wordt?
of bestaat er geen echt bewijs voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De wetenschappers zijn over het algemeen van mening dat telepathie niet bestaat. Op Wikipedia kunnen we daarover het volgende lezen: Er zijn nooit wetenschappelijke, reproduceerbare experimenten onder gecontroleerde omstandigheden gepubliceerd waarin het bestaan van telepathie onomstotelijk is aangetoond. De positieve resultaten die werden geboekt met de zogenaamde Ganzfeldexperimenten, bleken nooit herhaalbaar, of de resultaten werden niet-significant naarmate er meer gecontroleerd onderzoek werd verricht. Wel zijn er gevallen van fraude vastgesteld. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Telepathie Sinds 1964 is de JREF Challenge opengesteld. De JREF organisatie heeft 1 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor een ieder die wetenschappelijke kan bewijzen dat het paranormale bestaat. Het prijzengeld blijft tot op heden op de rekening staan omdat er nog nooit een claim is bewezen.

Bronnen:
http://www.randi.org/site/index.php/1m-cha...

Ja er is onderzoek naar gedaan en de beweringen dat het zou bestaan zijn daarmee grotendeels ontkracht. WIKI: Hoewel er in het verleden onderzoek naar het bestaan van telepathie is verricht, heerst er in de wetenschap redelijke consensus dat telepathie niet bestaat: ten eerste zijn er nooit wetenschappelijke, reproduceerbare experimenten onder gecontroleerde omstandigheden gepubliceerd waarin het bestaan van telepathie onomstotelijk is aangetoond. De positieve resultaten die werden geboekt met de zogenaamde Ganzfeldexperimenten, bleken nooit herhaalbaar, of de resultaten werden niet-significant naarmate er meer gecontroleerd onderzoek werd verricht. Wel zijn er gevallen van fraude vastgesteld. http://nl.wikipedia.org/wiki/Telepathie

Ja, in de Tweede Wereldoorlog zou er onderzoek naar zijn geweest. Een tijdje geleden heeft ook de BBC er onderzoek naar gedaan. Sommige onderzoeken hadden wel verrassende resultaten, en bewezen dat telepathie echt bestond. Maar ik denk dat je nergens echt bewijs kunt krijgen voor het wel of niet bestaan van telepathie. Ik mag niets kopiëren van de site, want er zit copyright op, dus je kunt het in de link lezen.

James Randi bied een miljoen voor de eerste persoon die met een aantal simpele testen het bestaan bewijst. Zoek maar is op Youtube ook Derek Ogilvie is hier zwaar onderuit gegaan tijdens een paar simpele testen

Telepathie is erg makkelijk vast te stellen. Uit het feit dat er geen resulaten zijn die het bevestigen mag je afleiden dat het niet bestaat.

Of het in wetenschappelijke zin bewezen is, weet ik niet. Ik was wel altijd onder de indruk van de rapporten van prof. Tenhaeff die telepathie en helderziendheid met proeven aantoonde. Als iets (nog) niet wetenschappelijk bewezen is, wil dat niet zeggen dat het niet bestaat.

Rupert Sheldrake houdt zich hier al jaren mee bezig, heeft veel onderzoek gepubliceerd. Al heel lang houdt hij ook online experimenten met grote groepen deelnemers, daar kun je zelf ook aan meedoen. Bijvoorbeeld "staring experiment", het experiment waarbij de score onderzocht wordt of je in de gaten hebt dat er naar je gestaard wordt. Zie verder de link

Bronnen:
http://www.sheldrake.org/Research/telepathy/

Toch zijn de Russen wel erg ver gekomen met "ver" zien, dus andere ruimtes tekenen zonder zelf te zijn. Via deze weg zijn er redelijk wat dingen aangetoond, maar of dat een samenzwering is om te stellen, weet ik helaas niet. Telepathie komt bij tweelingen wel degelijk voor, qua emotie, pijn b.v.. Vanwege b.v. sterke spiegelneuronen kan dit verklaart worden, maar ook die kunnen het niet en dat mogen we verwachten, want als het kan, staan tweelingen dichtbij. Dat is wel een andere vorm dan zomaar gedachten lezen en dat is nu net niet bewezen, maar wordt eerder onmogelijk geacht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100