Als 2 auto's met 80 km/h tegen elkaar rijden is dat dan hetzelfde effect dan als je met een auto 160km/h tegen een stilstaande auto rijdt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij frontale aanrijding is de hoeveelheid energie hetzelfde. Maar omdat de 2e rijdende auto een richting en snelheid heeftdie tegenovergesteld is van jouw richting en snelheid zal de klap veel harder aankomen dan wanneer je met de dubbele snelheid tegen een stilstaand voertuig rijdt. Dit komt omdat de tegenligger veel minder energie kan absorberen dan de stilstaande auto die dan ongetwijfeld meegeeft.

Ja. Precies hetzelfde.

De stilstaande auto zal een deel van de bewegingsenergie absorberen door weg geduwd te worden en dus zal die klap iets minder hard zijn. Maar in beide gevallen is de overlevingskans vrijwel nihil.

Dat ligt eraan, als in beide situaties de auto's dezelfde massa hebben, dus in situatie 1 is auto A dezelfde auto als in situatie B (ook voor auto B), dan blijft de bewegingsenergie gelijk. Los van het feit of je zoiets kunt overleven (een goede vriend van me is met een vroege Audi TT met bijna 100 km/uur frontaal op een tegenligger geknald (toevallig ook een audi TT), is een keer of drie over de kop gegaan en is toen zonder noemenswaardig letsel uit kunnen stappen. Maar het antwoord op de vraag is dus:"Ja, de energie is gelijk, dus het effect is gelijk".

Als het om dezelfde auto's (lees massa) gaat, is de botsingenegie hetzelfde, het efect is verschillend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100