zit er een overeenkomst tussen wetenschap en geloof

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, in sommige opvattingen van de wetenschap kun je ook geloven, net zoals in het geloof.

Onder geloof (religie) wordt gewoonlijk een van de vele vormen van zingeving, of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen, verstaan, waarbij meestal een hogere macht, opperwezen of god centraal staat. Met wetenschap wordt zowel gedoeld op bepaalde vormen van menselijke kennis als op het proces om hiertoe te komen als op de organisatie waarbinnen deze kennis wordt vergaard. Ik zie geen overeenkomsten.

Geloof is een aanname, een wetenschap is bewezen.

Wetenschap kent zelfkritiek en zelfcorrectie; geloof kent dat niet. Dat komt doordat geloof uitgaat van een theorie, en de praktijk slechts accepteert voor zover die in overeenstemming is met de theorie. De geloofstheorie is dan ook onveranderlijk. Wetenschap, daarentegen, gaat uit van de praktijk. De theorie wordt aangepast aan de praktijk. Wanneer we in de praktijk iets nieuws ontdekken, past de wetenschap de theorie aan. Wetenschap wijst zelfs actief op de dingen die niet kloppen. Zie onderstaande link voor 13 voorbeelden. Kun je je voorstellen dat een christen alle onjuistheden in de bijbel aanwijst, en dan zegt: "Dit kan niet kloppen - laten we eens goed nadenken of de uitgangspunten van ons geloof wel juist zijn"? Een christen zal dat niet kunnen. Een wetenschapper wel - in de wetenschap is dit juist de dagelijkse praktijk, het is dat wat wetenschap zo boeiend maakt. Dingen die niet kloppen worden door de wetenschap dus niet genegeerd, zoals door gelovigen. Ze zorgen er ook niet voor dat wetenschappers de wetenschap afzweren omdat sommige dingen nog niet kloppen. In plaats daarvan begint juist een zoektocht naar nieuwe, betere beschrijvingen van onze leefwereld - waarbij de bestaande ideeën, die dus gedeeltelijk onjuist zijn, worden vervangen door betere ideeën. Uit een gedicht van Tim Minchin:               Science adjusts its views               based on what's observed.               Faith is the denial of observation               so that belief can be preserved.

Bronnen:
http://www.newscientist.com/article/mg18524911.600

Geloof is iets niet zeker weten, wetenschappelijk moet alles onderbouwd worden, dus het zijn tegenstrijdigheden die geen overeenkomst hebben.

Ja. Beide beantwoorden aan de behoefte om vat te krijgen op de wereld om ons heen. Maar door naar het verschil te kijken, wordt die overeenkomst duidelijker. Wetenschap is vooral een methode. Men spreekt dus van de wetenschappelijke methode. Daarbij doet men een aanname (=hypothese), en probeert die met logisch denken te onderbouwen. Als dat lukt, heet de uitkomst een theorie. Theorieen worden vaak op een later tijdstip uitgebreid, en wel op dezelfde manier, dus door weer een aanname te doen en die te onderbouwen. Zo groeit wetenschappelijke kennis. Bij deze groei, speelt de mening van de wetenschapper geen rol: wat hij doet moet reproduceerbaar zijn. Dus andere wetenschappers moeten op *hetzelfde resultaat* kunnen komen. Daar zie je een verschil met geloof: al de bestaande geloven zijn *verschillend*. Wetenschap is een sterke methode, omdat die afgaat op de werkelijkheid. Fouten maken mag, en die worden weer hersteld. Bij geloof is het meestal zo, dat je je juist moet conformeren aan de andere gelovigen. Een gelovige zal zich veilig voelen tussen zijn mede-gelovigen. Maar met geloof zet je geen mensen op de maan. Met wetenschap wel. Wetenschap biedt dus meer 'vat', dan geloof.

- Beiden hebben een verhaal ter verklaring van wat waargenomen wordt. - Beiden pogen grip te krijgen op de werkelijkheid, om haar te manipuleren. - Beiden hebben de neiging alles wat ze niet kunnen verklaren als ongeldig te bestempelen. - Beiden hebben de neiging om ander verklaringsmodellen naar hun eigen maatstaven te beoordelen.

Jazeker, kijk maar naar deze link, moderne wetenschap in de Bijbel: http://www.vergadering.nu/boekhobrinkmoderne.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100