Waarom staan windmolens vaak stil?

Ook als er genoeg wind staat..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Oudere windmolens zullen iets vaker stil staan omdat er meer onderhoud nodig is. En natuurlijk zijn er een aantal turbines die je nooit ziet draaien. Daar is dan iets bijzonders mee aan de hand. Ze zijn bijvoorbeeld buiten werking gesteld of het bedrijf dat ze neerzette is ermee gestopt. Bij windturbines is het weer een ander verhaal. Als het te hard stormt (vanaf windkracht 10) staan de meeste windturbines uit veiligheidsoverwegingen stil. Ze zijn niet ontworpen voor dergelijke windsnelheden. Overigens zijn er steeds meer nieuwe typen die dan wél kunnen doordraaien. Een turbine kan ook stil staan vanwege onderhoud. Zie verder bijgevoegde link.

Bronnen:
http://www.nwea.nl/veelgestelde-vragen

Omdat de pas boven een bepaalde luchtsnelheid vermogen kunnen leveren. Er zit wrijving in de dynamo, de mechanische overbrenging, en de lagering van het geheel. Bovendien moet het bedieningsapparatuur van stroom worden voorzien. Dit allemaal samen zorgt ervoor dat het pas rendabel is om bij (bijvoorbeeld) windkracht 3 te draaien.

Om dat er vaak geen wind is ;)

Als één windmolen stil staat heeft dit in de meeste gevallen te maken met het feit dat de omwonenden geklaagt hebben wegens geluidsoverlast. Dit is natuurlijk absolute b*llsh*t... Eén ander bijkomend probleem van een windmolen is dat deze kan doordraaien bij een windsnelheid van 80 km/u. Of wel. de windmolen creëerd op een bepaald moment het effect van een helicopter, of propellervliegtuigje. Hiermee komt de mast, waar de windmolen op gebouwd is onder een te hoge spanning te staan. De windmolen heeft daarom ook een rembeveiliging zitten in de turbine. En deze rembeveiliging zal de windmolen tot stilstand brengen als de windsnelheid boven de windkracht 7 uit komt... Je wilt niet weten wat een mast met windmolen kan aanrichten als deze breekt...

Het is een heisa om dat ding te laten draaien... Dat gaat niet zomaar... Het is niet zoals een ventilator die je aan-knopt en dan draait die gewoon, nee er komt veel meer bij kijken... Hij moet op de wind blijven staan, niet te snel en er moet een weerstand zijn om het toerental binnen de grenzen te houden, dat gaat allemaal niet vanzelf... En er zijn niet voor niets subsidies die uitkeren als er een aantal uren per jaar gedraaid wordt/is... Dat wordt allemaal precies bijgehouden hoor... vandaar...

Er zijn een aantal redenen, m12 heeft er al één genoemt. Eentje die ik nog kan toevoegen is: Dat windmolens op sommige momenten het elektriciteitnet kunnen overbelasten. Omdat ze standaard een veel hogere spanning leveren dan het net aankan. Daarom is het soms voordeliger om ze stil te zetten dan de spanning te verlagen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100