Waarom worden er in bijv. de USA,andere stekkers gebruikt dan hier? Is de stroom anders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De stroom in de USA is inderdaad anders, maar dat heeft op zich niets met de stekkers te maken. Dat er op verschillende plekken verschillende stekkers gebruikt worden, komt omdat toen elektriciteit voor het eerst gebruikt ging worden, er geen standaard was. In verschillende landen werd gewoon een systeem gebruikt dat op dat moment handig leek. In het ene geval begon men toevallig met platte pinnen, in het andere met ronde pinnen, en op weer een andere plek leek het wel handig om een stekker met drie pinnen te gebruiken. Dat er een tijd zou komen dat mensen over de wereld zouden reizen en allerlei elektrische apparatuur mee zouden nemen, daar stonden ze destijds helemaal niet bij stil. Dat tegenwoordig nieuwe snufjes vaak meteen (of in ieder geval heel snel) gestandaardiseerd worden, is een heel nieuw fenomeen, vóór de huidige globalisatie had dat geen speciaal nut. Bovendien kon men destijds ook niet even op internet opzoeken precies welke 'standaard' ergens anders al in gebruik was, om daar op aan te sluiten.

Ja, ze gebruiken daar 60Hz wisselstroom omdat dat veiliger is als je 't beetpakt (50Hz, zoals in Europa, zit dichter bij de frequentie van 't hart schijnt 't - en daarom gevaarlijker).

Dat is een kwestie van keuze. maakt op zich niets uit. Maar hier wat meer uitleg> In Amerika heeft het electriciteitsnet een voltage van 110 Volt. De frequentie is 60 Hertz (Nederland: 50 Hertz). Er zijn transformatoren te koop die 110 volt omzetten in 230 volt. Die apparaten zijn echter nogal zwaar en het is een heel gedoe om ze steeds mee te slepen. De stekkers in Amerika hebben platte polen. Daarom zullen de stekkers zoals die in Nederland worden gebruikt niet in het stopcontact passen. Je zult dus een verloopstekker moeten kopen. Deze zijn te verkrijgen in speciaalzaken waar ze allerlei electrisch spul verkopen. Je hebt de keuze tussen een NL-USA verloopstekker en een universele verloopstekker die je in de hele wereld kunt gebruiken. Omdat die universele verloopstekkers duurder en groter zijn dan de gewone USA verloopstekker, kun je het beste die laatste kopen.

De veilgheidseisen verschillen. (De stekkers en wandcontactdozen die wij in Nederland hebben met) Randaarde wordt nagenoeg overal als onvoldoende veilig beschouwd Ik heb gehoord dat over een tijdje ook Nederland zal overgaan naar de 'aardpin' zoals elders in de wereld.

In Amerika heeft het elektriciteitsnet een voltage van 110 Volt. De frequentie is 60 Hertz (Nederland: 50 Hertz). De stekkers in Amerika hebben platte polen. Daarom zullen de stekkers zoals die in Nederland worden gebruikt niet in het stopcontact passen. Je zult dus een verloopstekker moeten kopen en deze zijn te verkrijgen in speciaalzaken waar ze allerlei elektrisch spul verkopen. Je hebt de keuze tussen een NL-USA verloopstekker en een universele verloopstekker die je in de hele wereld kunt gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100