In relatieve snelheid even rap: De kogel gaat ten opzichte van haar vertrekpunt 100 km/h. Als je berekent dat de aarde gemakkelijk ruim 1000 km/h ronddraait (aan Evenaar 40.000 km over 24 h ) dan kun je alle soorten relatieve snelheden bereiken. Ik vermoed dat deze vraag kadert in de vele vragen omtrent tijdreizen. Als je de snelheid van 300.000 km/seconde begint te naderen, veranderen de regels immers en ik vermoed dat je daarom de vraag stelt. Als je een zaklamp aansteekt op de trein en je draait in twee richtingen, gaat het licht... (ongeremd) exact de lichtsnelheid.
Het is de overgang van de Newtoniaanse mechanica en de galileïsche transformatie die wel opgaat voor de kogel maar niet LIJKT op te gaan voor licht. Mijn wetenschappelijke overtuiging is echter dat er geen tegenstelling is, maar dat een correctiefactor de formule vervormt en die vervorming niet meetbaar is aan lage snelheden (tot 50.000 km/seconde).
Ik beantwoord dan graag je vraag met een begrijpelijk antwoord:
Als je met je fiets 40 km/h rijdt, bots je dan liever op een voorligger à 30 km/h dan wel op een tegenliggende auto die 120 km/h rijdt.
Is het raar dat je nu het antwoord zelf gegeven hebt?
Toegevoegd na 1 minuut:
"gaat hetl icht exact de lichtsnelheid": zowel absoluut als relatief ditmaal!
- Bronnen:
-
Speel soms meester en de kinderen zijn...