Hoe maak ik een draaiende schijf met kogellager(s)?

Voor een experiment heb ik een schijf nodig die vrij kan draaien, en met zo min mogelijk weerstand.

De opstelling wordt zo'n beetje hetzelfde als een reuzenrad; twee staanders die de uiteinden van een as vasthouden, met op het midden van de as de schijf gemonteerd.

De schijf wordt gefreesd en krijgt een dikte van 12 mm en een diameter van 20 cm. Materiaal kan hout of kunststof worden.

Omdat de schijf dus met zo min mogelijk wrijving moet draaien, zal ik gebruik moeten maken van een kogellager.

Hoe kan ik dit het best realiseren?

Eén kogellager in de schijf, en de as vastzetten in de staanders? Of in beide staanders een kogellager, en de as vastzetten in de schijf?

En hoe kan ik de kogellager(s) het beste in het materiaal monteren? Wat voor as kan ik hiervoor gebruiken en welke soort en maat kogellager is in dit geval het meest geschikt?

Veel vragen, maar misschien kan iemand er één beantwoorden of me op weg helpen met een tip of een suggestie, bij voorbaat dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij bovenstaand verhaal zit ik te denken aan een lager van een auto-dynamo. Die draaien vrij licht. Het wordt een kwestie van een passend gat in de schijf en klemvast monteren op de as. Je zou het lager kunnen vastlijmen in de schijf (zorg er wel voor dat het goed recht zit).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100