Wat is veiliger, hoog voltage of hoog amperage?

Ik discussieerde met iemand die betoogde dat we beter zwakstroom voor alles kunnen gebruiken (bijv. 24 Volt) omdat dit veiliger zou zijn dan 220 of 380 Volt. Ik dacht dat , aangezien 1 Watt = 1Voltx1Ampere, je dan met een hoger amperage te maken zou krijgen. We vroegen ons af wat nu veiliger is, een hoog potentiaalverschil (dus hoog voltage) of een hoge stroomsterkte (dus hoog amperage)? Voor sommige doeleinden (spoorweglocomotieven) wordt in Nederland (meen ik) zelfs 1500 en in Belgie 3000 Volt gebruikt. Zou een lager voltage veiliger zijn? En zijn hier ervaringen mee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoger amperage is dodelijker 12 volt met genoeg ampère is dus al dodelijk

Hoog voltage meer 50volt wissel is al dodelijk Ampere is niet belangrijk je kan zo een accu aan beide polen vast pakken. Door je huid weerstan, gaat er namelijk geen stroom lopen, bij een te lage spanning.

Wat is veiliger? Laag voltage gecombineerd met een hoge stroom (amperage) zolang de weerstand van je lichaam hoog genoeg is om een stroom van onder de 5-20mA te blijven (nog weer afhankelijk of het gelijkstroom is of wisselspanning) . De stroom die door je lichaam gaat lopen is namelijk niet de stroom die geleverd kan worden, maar afhankelijk van de weerstand van je lichaam, die kan fluctueren van 1.000.0000 ohm, in het gunstigste geval, tot 100 ohm, in het ongunstigste geval, door bezweet zijn of in een vloeistof te gaan staan. http://www.allaboutcircuits.com/textbook/direct-current/chpt-3/ohms-law-again/ I=U/R (stroom=voltage/weerstand (lichaam) (U wordt soms ook al E aangeduid) Dan nog zou bij 24v in een ongunstig geval 24V/100ohm = 0,24A dus 240mA door je lichaam lopen. En dat kan al dodelijk zijn, want dat wordt namelijk bepaald door het aantal milliampère: (uit een VCA pdf) 0,5 – 5 mA Geeft een licht prikkelend gevoel, 5 – 20 mA Er ontstaan pijnlijke spierkrampen in hand en arm. Bij blijvende contractie treedt een krampachtige en pijnlijke verstijving van de spieren op. Daardoor kan het contact niet meer verbroken worden. grensstroomsterkte. 20 – 40 mA Bij het overschrijden van de grensstroomsterkte zal de spiercontractie zich uitbreiden naar de borstspieren en wordt de ademhaling belemmerd. Verstikking kan de dood tot gevolg hebben. 50 – 200 mA In dit bereik kan zogenaamde hartfibrillatie optreden. 200 mA - 1A Geeft vernietiging van de weefsels, zenuwen en spieren door opgelopen brandwonden die moeizaam genezen. >1A Veroorzaakt een hoge warmteontwikkeling en dus brandwonden met stolling. Dit kan de dood betekenen. Maar bij een waarschijnlijker >10.000 ohm 24/10.000= 0,0024 dus 2,4mA (of minder naargelang de weerstand stijgt) Welke prima te doen is. Dus hoewel ampère de dodelijkheid bepaalt, is het een hoger voltage wat er voor zorgt dat de weerstand van je lichaam overwonnen wordt. Als het voltage stijgt of de weerstand van je lichaam daalt, stijgt het amperage al snel tot een dodelijk niveau. https://www.youtube.com/watch?v=9iKD7vuq-rY Dan zijn er nog de korte schokken zoals schrikdraad of statische electriciteit die wel tot 10.000 volt kunnen gaan, maar maar zo kort zijn dat ze geen schadelijkheid op leveren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100