Kan ik via een satelliet in de gaten houden of een bepaalde parkeerplaats bezet is?

Dus dat er bijvoorbeeld elke minuut een beeld wordt gemaakt, en direct naar aarde gestuurd, en waarop ik kan zien of de plek bezet is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee dat kan echt niet Tenzij je kunt inloggen op een computer netwerk van de CIA of ander geheime diensten commando centrums of van militaire sattelieten of zoiets. En je daar ook nog eens toestemming voor hebt om sattelieten te richten. Voor het gewone publiek is dit niet mogelijk maar goed ook.

De openbare bronnen van satellietbeelden waarop voorwerpen zoals auto's zichtbaar zijn niet per minuut, maar meer in de richting van dagen. Er zijn wel satellieten die nauwkeurig genoeg zijn om details van 0,5 meter weer te geven. Dit was overigens ook de grens welke de USA stelde vanwege veiligheidsreden voor niet-militaire satellieten. Maar nauwkeurigheid in tijd hoeveel tijd er tussen de beelden zit nog niet op 1 minuten. De weer satellieten zitten in de orde van grote van uren. Dit zijn de bewegende satellieten. Het is wel mogelijk om met hoge resolutie en kleine tijdstappen een plek in de gaten te houden, maar dan is het gebied dat in gaten gehouden wordt zeer klein. Dus je werkt dan met stilstaande militaire spionage satellieten met een grote datadichtheid. Dus in theorie kan je wel een parkeer plaats in de gaten houden, maar vanwege praktische problemen zoals geld en beschikbare satellieten is het niet mogelijk om alle parkeerplaatsen in de gaten te houden. Op dit moment is het wel mogelijk om enkele plekken in de gaten te houden, maar niet continue.

Er kan nooit elke minuut een beeld gemaakt worden omdat een satelliet niet boven een willekeurige plek stil kan staan. Geostationaire satellieten zijn alleen mogelijk in de hogere baan boven de evenaar, waar dus ook alle communicatie satellieten hangen. Daar kun je dan ook met een vaste schotel op richten, maar die staan in Nederland onder een hoek in zuidelijke richting. Bovendien staan ze zo hoog dat daar geen camera een zinvol beeld van jouw parkeerplaats kan maken. Een mogelijkheid om wél jouw plekje te bekijken zou een webcam kunnen zijn, die moet je dan ophangen op een plek met zicht op de parkeerplaats en verbinding met het internet. Vergelijk het met de webcams van de ANWB waarmee je de toestand op de Nederlandse snelwegen kunt zien. Goedkoper dan gebruik van militaire satellieten die eens in de paar uur opnames kunnen maken van jouw plekje.

Met betrekking tot de huidige technologie die beschikbaar is voor consumenten zijn we nog niet op dit niveau. Wel wordt er gewerkt al een global real time monitoring systeem. Zeer interessant. Bekijk dit eens: http://www.ted.com/talks/will_marshall_teeny_tiny_satellites_that_photograph_the_entire_planet_every_day

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100