Kan ik nuldraad als schakeldraad gebruiken als ik deze zwart maak?

Ik heb twee korte draden nodig om een installatie van klikaanklikuit inbouwsschakelaar aan het plafond af te ronden. Helaas hebben ze dit niet vermeld dat dit benodigdheden waren voor installatie. Ook vermeldden ze trouwens niet, dat er een aarde-draad nodig is in een schakelaar om hem daarop aan te kunnen sluiten. Zonder doet hij het niet... Maar goed, ik sluit hem dus noodgedwongen aan in de plafonddoos, maar heb hiervoor dus weer twee snoeren nodig om van de ACM-1000 naar de lamp te geleiden. Nu heb ik twee korte snoertjes in huis van een oude lamp, één zwarte en één blauwe. Mag ik die blauwe zwart maken en dan gebruiken als schakeldraad?

http://www.klikaanklikuit.nl/shop/inbouw-schakelaar-acm-1000/

Weet jij het antwoord?

/2500

Je mag geen blauwe draad gebruiken als schakeldraad. Maar een blauwe kabel die zwart gemaakt is, is niet meer blauw. Dus ja, het mag mits de kabel niet tweekleurig is (blauw en zwart zegmaar) Bron: NEN HD 308

De ACM 1000 is een draadloze schakelaarontvanger die voor inbouw in een plafondverdeeldoos bedoeld is. De ACM 1000 heeft 4 aansluitingen. De twee buitenste aansluitpunten moeten op bruin (fase) gemerkt L van LIVE en blauw (nul) gemerkt N van NULL worden aangesloten waarmee de ACM gevoed wordt en van waaruit dan de aan te sluiten lamp, of wat dan ook, aangestuurd wordt. De twee binnenste aansluitpunten worden rechtstreeks aangesloten op de te schakelen lamp, daarvoor mag je in principe een gewoon elektrakabeltje (minimaal 2 x 0,75 m²) gebruiken of installatiedraad. Daarbij maakt het niet uit hoe je de lamp of fitting verder aansluit, de X en de N mogen met elkaar verwisseld worden. Als je de ACM aansluit op het geschakelde lichtpunt in de plafonddoos (dus via de wandschakelaar elders in de kamer die je dan permanent AAN moet laten staan) dan gebruik je voor de voeding van de ACM de zwarte draad (geschakelde fase) op de L aansluiting EN de blauwe draad (nul) op de buitenste N aansluiting van de ACM. Voor de lamp geldt dan verder hetzelfde, dit mag met een gewoon lichtnetkabeltje op de twee binnenste aansluitpunten aan de ACM aangesloten worden of je gebruikt stukjes installatiedraad. De kleuren daarvan doen er niet zoveel toe, als het maar deugdelijke draad of kabel is.

zoals hier boven gezegt word mag je de blauwe draad (nul) niet gebruiken als schakeldraad (zwart) als je met isolatie tape de nuldraad zwart maakt mag het wel want dan is het een schakeldraad

Je mag alles wat je wilt, je loopt alleen het risico dat als iemand iets gaat doen met de electra van het betreffende spul dat je hem of haar op het verkeerde been zet. Wat daar dan weer de consequenties van zijn in de vorm van mogelijke aansprakelijkheid weet ik niet, maar minimaal zullen er opmerkingen gemaakt worden als "Welke amateur heeft dit nou wer gedaan?".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100